Päätoimittajalta Naurulokin laulu korvissani, tähkäpäiden päällä täysikuu

Veturitallien viereisellä lokkilutakolla riittää taas kirkunaa ja vilskettä. Sisäistin muuttuneen tilanteen, kun naurulokki suhahti kuolemaa halveksien auton nokan editse Viitostiellä.

Lutakko pysyi monta vuotta hiljaisena. Nyt siellä pesii taas koko joukko siivekkäitä. Kuka niille paljasti, että monttu olisi tarkoitus täyttää ja kuivata Mikkelin uuden Prisman tarpeisiin?

Länsi-Savo kertoi torstai-iltana, että lokit voivat jopa kaataa hypermarkettia varten tarvittavan kaavamuutoksen. Naurulokki on rauhoitettu laji. Tällä hetkellä alueella asuu noin 70 lokkiparia. Varsinais-Suomen ely joutuu kohta punnitsemaan, kumpi on arvokkaampi, lokkien pesimärauha vai suuri kaupan investointi.

Omalla arkijärjelläni ihmettelen, jos lokit pääsevät sanelemaan. Mikään mielipideasia tämä ei toki ole. Ely tulkitsee asiassa lakia.

Kaavamuutoksen kannalta ongelmallinen on myös vanhan veturitallin tilanne. Tuoreessa yleiskaavassa veturitallit on suojeltu, mutta osuuskauppa haluaisi pistää rakennuksesta puolet nurin.

Mikkelin kaupungin korkein päättävä elin, valtuusto keskusteli Prisman hankkeesta maanantaina. Päätettävänä oli maakauppa VR:n ja kaupungin kesken.

Julkisuudessa oli ennen kokousta ihmetelty, miksi kaupunki ostaa VR:ltä tonttimaan eikä kauppoja tehdä suoraan osuuskaupan kanssa, mikä olisi normaali menettely.

Kun toimitus asiasta edellisellä viikolla kysyi, vastaus kierteli totuutta kuin naurulokki sinitaivaalla. Maanantaina kaupunkikehitysjohtaja sentään myönsi valtuustolle, että kyse oli VR:n toiminnasta. Valtionyhtiö tiesi, että paikalle halutaan Prisma ja pääsi sanelemaan ehdot, joilla kauppa tehdään.

Kaupungin kannalta riskinä on, että se ostaa VR:ltä parilla miljoonalla eurolla maata, jonne ei lopulta voida rakentaa.

Valtuustossa joku kysyi, onko valtuustolle nyt kerrottu Prisma-asiassa kaikki. Kuulemma oli. Jos olisin valtuutettu, saattaisin ihmetellä, miksei esimerkiksi lokkeihin liittyvästä merkittävästä riskistä kuitenkaan kerrottu. Lokkien kasvanut määrä oli kaupungin tiedossa jo toukokuussa.

Prisman rakentaminen on koko kaupungin kannalta merkittävä investointi. Minusta se olisi tärkeä saada etenemään. Se parantaisi palveluita, lisäisi työpaikkoja ja kirkastaisi muutenkin uskoa tulevaan.

Ymmärrän, että kaupunki tekee kaikkensa edistääkseen hankkeen toteutumista. Siinä tohinassa avoin julkinen keskustelu voi tuntua hidasteelta, jota on syytä välttää.

Salailussa huono puoli on, että siitä jää usein kiinni. Se taas syö luottamusta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka