Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Prisma syö elinvoimaa

Hyvä haasto (LS 17.6.) Korhosen Eerolta Prisman suunnittelulle.

Itse lisään haasteisiin ja epäselviksi jääviin kysymyksiin Prisman vaikutukset nykyisen ja palkitun keskustan elinvoimaisuuteen. Miksi siitä ei jutussa mainita mitään, vaikka kysymys on kaupunkisuunnittelun kannalta aivan keskeisestä kysymyksestä.

Ei hyvältä näytä kaavaluonnoksen perusteella, tai näyttää jopa siltä, että uusi Prisma hajottaa keskustan elinvoimaa. Uusi ajo- ja jalankulkuyhteys radan ali Porrassalmenkadulle entisen Hankkijan kohdalta ei tuo uutta elinvoimaa torille ja kävelykadulle. Uusi Prisma ja sen mukanaan tuoma elinvoima jäävät irralliseksi Viitostien varteen.

Jokainen voi tehdä tältä osin mielikuvaharjoituksen Viitostien käyttäjän näkökulmasta: Ajat Viitostietä Juvan suunnasta. Mikkelin silhuetti Savilanden sillalta on hieno ja houkuttelee monia pistäytymään kaupungissa. Nykyiset rampit ohjaavat sinut keskustaan. Toriparkki on vastaus pysäköintiin. Nouset toriparkista torille. Suomen hienoin tori on siinä.

Entä uuden Prisman myötä. Mikkelin hienon silhuetin lisäksi Viitostien maisemaan ovat ilmestyneet Prisman mainokset. Prisma houkuttaa kyllä pysähtymään mutta oletko valmis pienen lepohetken, kahvittelun ja vessassa käynnin jälkeen jatkamaan matkaa radan ali Porrassalmenkadulle ja edelleen torille. Onko matka jalan liian pitkä ja hankala? Autolla edessä on uusi pysäköinti toriparkkiin? Epäilen, että moni Viitostien käyttäjä jatkaa matkaa ilman käyntiä Mikkelin keskustassa.

Tällaista ratkaisua ei kaupunkisuunnittelun näkökulmasta voi hyväksyä.

Jarmo Vauhkonen

Kirjoittaja on mikkeliläinen.