Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Itä-Suomi tarvitsee selviytymisohjelman

Suomea ja muuta maailmaa on reilut pari vuotta vaivannut koronapandemia, joka on rajoittanut kansalaisten elämää ja toimintaa, muun muassa matkailua. Helmikuun 24. päivänä Venäjä hyökkäsi häikäilemättömästi Ukrainaan ja sekoitti suvereenien valtioiden autonomiaa ja kansainvälistä yhteistyötä. Venäjän sotatoimet ovat aiheuttaneet maalimanlaajuiset taloudelliset pakotteet ja vastatoimet, jotka ovat nostaneet Suomen ja Venäjän rajan korkeaksi ja estäneet Suomen ja Venäjän yhteistyön.

Näiden pakotteiden takia pahimmaksi ”iskun” vastaanottajaksi ja kohteeksi on joutunut koko Itä-Suomen alue ja yritysten ja kansalaisten toiminta. Pakotteiden takia Suomi on joutunut monelta osin uudelleen järjestämään energiahuoltonsa uuteen uskoon ja korvaamaan Venäjältä ennen tuotuja öljy-, kaasu- ja sähköenergioita uudelleen ja korvaamaan muilla energioilla.

Viimeisen puolen vuoden aikana energioiden muun muassa dieseliöljyn hinta on tuplaantunut ja Venäjän maakaasua korvaaman hankitun nesteytetyn kaasun hinta on viisinkertainen maakaasuun nähden. Sodasta johtuen Suomen ja Venäjän välinen matkailu ja muun muassa liikenne Saimaan kanavalla pysähtyi täysin. Logististen muutosten ja energian hinnan nousujen takia yritykset joutuvat käymään selviytymiskamppailua ja sopeuttamaan toimintojaan.

Olisi varmaan Etelä-Savon huippukokouksen paikka.

Suomi joutuu arvioimaan ja suuntaamaan uudelleen muun muassa Itä-Suomen infra- ja kehittämissuunnitelmiaan, jotta Itä-Suomi pidetään elinvoimaisena, eikä Itä-Suomi putoa kehityksen kelkasta ja alue säilyy elinvoimaisena alueena asua ja yrittää. Itä-Suomen elinvoima on koko osa koko valtakunnan elinvoimaa ja etu.

Itä-Suomi tarvitsee oman selviytymissuunnitelmansa ja strategiansa, on hienoa että maan hallitus on tilanteesta hyvin kartalla ja on nimeämässä valtiosihteerityöryhmän pohtimaan Itä-Suomen perustamista eritystalousalueeksi, joka mahdollistaisi uudenlaisia ”hiivavaikutuksia” sekä Itä-Suomen yritysten elin- ja pitovoiman uudenlaista kehittämistä. Kehittämistoimet tarvitsevat hyvää suunnittelua kehittämistoimien onnistumiseksi, nyt tarvitaan aktiivisuutta maakuntien liitoilta, edunvalvonnalta ja alueen toimijoilta.

Erityistalousalousaluehanketta positiivisesti odotellessa, näin lomakauden alkuvaiheessa Etelä-Savossa voitaisiin hihojen kääriminen aloittaa Etelä-Savon kehittämisestä valtakunnalliseksi monipaikka-asumisen ja matkailun pilottimaakunnaksi ja sen pohtimisesta, mitä teemoja ja toimia tulevassa strategiassa tulisi olla. Olisi varmaan Etelä-Savon huippukokouksen paikka, joka lataisi ”hiivat” oikeisiin kohteisiin kehityksen käynnistämiseksi.

Toivon maan hallitukselta onnistumista aloitteen kehittämisessä ja kaikille Etelä-Savon elinvoimaa pohtiville hyvää kesää.

Esko Kilpinen

Kirjoittaja on keskustan kunnanvaltuttettu Pertunmaalta.