Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hallintohimmeli tulossa

Etelä-Savon hyvinvointialue aloittaa toimintansa vuoden 2023 alusta ja järjestää palvelut 12 kunnan alueella. Ylintä valtaa tällä itsehallintoalueella käyttää aluevaltuusto. Nyt on käynnissä hyvinvointialueiden hallinnon järjestelyt hakuprosesseineen.

Jo nyt on selvää, että tulossa on hallintohimmeli, joka nostaa kustannuksia hallinnon tasolla noin miljoonan tai puolentoista miljoonan verran. Tämä raha on poissa hoitotyön operatiivisesta kenttätyöstä. Potilaiden hoitoa tämä hallintohimmeli ei sujuvoita eikä paranna millään lailla. Byrokratia paisuu jälleen kerran. Toki nämä hallinnon työpaikat houkuttelevat hakijoita suuresti, ei vähiten suuren palkan vuoksi.

Sote-uudistuksen tavoitteena on taata asiakkaille ja potilaille yhdenvertaiset ja laadukkaat terveyspalvelut, parantaa palveluiden saatavuutta ja nopeuttaa hoitoon pääsyä. Hienoja ja kunnioitettavia tavotteita, mutta toteutus onkin sitten toinen juttu. Etelä-Savon hyvinvointialue aloittaa toimintansa jo miljoonien eurojen takamatkalta. Palveluja keskitetään yhä suurempiin yksiköihin ja yhä kauemmas seutukuntien asukkailta. Digitalisaatio on hyvä asia, mutta kotihoidossa ja mielenterveystyössä se ei korvaa hoitajan käyntiä ja fyysistä paikalla oloa ja hoivaa.

Hyvinvointialue aloittaa toimintansa jo miljoonien eurojen takamatkalta.

Savonlinna ansaitsee sairaalansa ja toimintaa siellä tulee tukea ja jopa lisätä resursseja. Etelä-Savossa on tilaa molemmille sairaaloille ja yhteistyötä on tehtävä. Haasteita tuo myös hoitajien kiihtyvä pako hoitoalalta, rekrytointiongelmia on koko maassa ja haasteita tässä suhteessa riittää. Syitä alalta lähtöön ovat työn lisääntynyt kuormitus, huono palkkataso sekä niin sanottu pakkorokotuslaki, joka estää monen terveen hoitajan työskentelyn alalla.

Nämä seikat ovat tulleet esille valtakunnallisesti kysyttäessä hoitotyön epäkohdista. Toivottavasti täällä Etelä-Savossa osataan jatkossakin maksaa palkat ajallaan myös hyvinvointialueen aikana, monessa kaupungissa palkanmaksu takkuilee uuden Sarastia-palkkaohjelman käyttöönoton haasteiden takia.

Aika näyttää mitä tuleman pitää. Varmaa on vain se, että seiniä riittää mutta riittääkö hoitajia? Myös hallinto on riittävää mutta mitä parannusta se toimintaan tuo, on arvoitus. Pitää muistaa, että jokainen meistä tarvitsee jossain elämänsä aikana hoitoa ja hoivaa. Yhteiskunnan on pidettävä huolta heikommista eettisesti kestävällä tavalla.

Tiina Väisänen

Kirjoittaja on mikkeliläinen sairaanhoitaja.