Päätoimittajalta Mistä aineksista on hyvä kaupunginjohtaja tehty?

Mikkeli sai haarukoitua hyvän joukon kandidaatteja uudeksi kaupunginjohtajaksi. Näin kai pitää tulkita kaupunginhallituksen maanantaista päätöstä.

Hallitus kutsuu haastatteluihin neljä henkilöä. Heistä yksi oli niin kiinnostunut paikasta, että jätti ihan hakemuksen. Kolme muuta on antanut suostumuksensa virkaan.

Etukäteen moni veikkaili, että hakuaikaa jatkettaisiin. Ulkopuolisen tarkkailijan silmin varsinaisessa haussa paperinsa jättäneiden joukko ei ollut erityisen tasokas. Hallituksessa Eero Aho (kok.) esitti haun jatkamista. Muut eivät pitäneet sitä tarpeellisena.

Kärkinelikosta konsulttiyhtiö FCG:n Timo Nousiaisella ja Hausjärven Pekka Määttäsellä on vahvin tausta nimenomaan kuntajohtamisessa. Nousiaisella siinä mielessä vahvin, että hän on ollut Määttästä isommissa ympyröissä, eli Tornion kaupunginjohtajana ja Oulussakin kehittämisjohtajana. Valitsijat sitten miettivät, onko tämä plussaa vai miinusta.

Lappajärven kunnanjohtajana toimiva Sami Alasara on taustaltaan yrittäjä. Lappajärvi on Hirvensalmen kokoinen kunta, mutta ehkä Alasarassa on sellaista dynaamisuutta, jota Mikkelissä tarvitaan. Esedun toimitusjohtaja Arja Flinkman tuntisi kaupungin vahvuudet ja heikkoudet kaikkein parhaiten.

Kuka näistä neljästä sitten olisi Mikkelille paras? Riippuu siitä, mitä pitää tavoiteltavana. Jos taaksepäin silmäilee, Mikkeliä on pystytty johtamaan hyvinkin erilaisilla taustoilla.

Sekin on hyvä muistaa, että myös vaikeuksiin ja umpikujiin on onnistuttu ajautumaan erilaisilla taustoilla. Mikkelistä ja naapurikaupungeista löytyy tästäkin tuoreita esimerkkejä.

Jokaisella haastatteluun valitulla on cv:n perusteella sellaiset perustaidot, joilla Mikkelissä luulisi pärjäävän. Ikävä kyllä ne kaikkein tärkeimmät ominaisuudet ovat sellaisia, joita on vaikea päältä päin nähdä saati ansioluetteloon kirjata.

Kaikkein olennaista olisi löytää ihminen, joka pystyy muuttamaan kaupungin toimintakulttuuria. Tällä tarkoitan tapaa, jolla päätökset tehdään ja jolla maailmaan suhtaudutaan.

Suunnitelmien, ideoiden tai hyvän tahdon puutteesta Mikkelin ongelmat eivät johdu. Kyse on enemmänkin siitä, ettei asioita ole saatu vietyä yhdessä eteenpäin.

Jos minulta kysytään, Mikkeli tarvitsee a) itsenäiseen ajatteluun kykenevän b) diplomaatin, jolla c) on herkkyyttä kuntalaisten ja d) yrittäjien toiveille, mutta e) samalla niin paksu nahka, ettei keskiraskaskaan muutosvastarinta lannista.

Kirjoittaja on Länsi-Savon vastaava päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka