Me hyvinvointialueen valtuustoon valitut olemme saaneet tehdä työntäyteisen kevään hyvinvointialueen valmistelutyössä. Tiistaina 21.6. valtuusto kokousti, ja muun muassa hyväksyi valmistelussa olleen hallintosäännön. 18.6. Länsi-Savossa Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine avasi omia näkemyksiään valmisteilla olevasta hallintosäännöstä, ja valtuuston kokouksessa vielä keskusteltiin ja äänestettiin edustaja Laineen esityksestä.
Hieman taustaa, ennen kuin otan kantaa edustaja Laineen näkemyksiin. Olen saanut olla mukana hallintosääntövalmistelussa. Aluksi, me valtuuston puheenjohtajat, valmisteltiin muun muassa lautakuntarakennetta, ja hallituksen puheenjohtajat operatiivisenjohdon rakennetta. Näiden valmistelutyö käytiin läpi hallitusseminaarissa, jossa saimme evästystä, ja jatkoimme työskentelyä koko puheenjohtajistolla. Myös valtuusto pääsi evästämään valmisteilla olevaa hallintosääntöä ennen sen hyväksymistä valtuustossa.
Koko hallintosääntövalmistelun pääajatuksena on ollut, että rakennetaan sääntöä osissa, tarpeelliset osiot ensin. Tämä myös siksi, ettei toimialajohtajia ole vielä valittu uuteen organisaatioon. Seuraavaksi uudet toimialajohtajat lähtevät heti suunnittelemaan, kuinka operatiivinen työ organisoidaan vastuualueilla. Tavoitteena on, että toimialajohtajat saadaan valittua kesän aikana.
Tarvitsemme innovatiivisia, ketteriä ratkaisuja.
Sitten Laineen mielipidekirjoitukseen, Laine esitti, ettei hyvinvointialueelle tulisi lainkaan lautakuntarakennetta. Tämä esitys olisi varmasti virkamiesten mielestä suoraviivainen ratkaisu, mutta nakertaisi mielestäni paljon edustuksellista demokratiaa. Luottamushenkilöt eivät juurikaan pääsisi mukaan valmisteluun. Nyt, hyväksytyssä, hallintosäännössä pyrittiin lautakuntarakenne pitämään selkeänä, ja niin sanottuna strategisena työvälineenä. Lautakunnilla ei ole päätösvastuuta, vaan ne ovat valmistelevia elimiä. Huolena on esitetty, että lisääkö tämä hallituksen työkuormaa. Uskon, että me saadaan luotua rakenne, jossa vastuu jakautuu hallituksen ja virkamiesten kesken järkevästi, ja ihannetilanteessa kuorma jakautuisi tasaisesti.
Laine esitti myös, ettei valtuusto hyväksyisi ryhmärahaa. Itsekin olen huolissani hallinnon kasvavista menoista, ja en missään nimessä ole hyväksymässä lisämenoja hyvinvointialueen talouden rasitteeksi. Nykyinen ryhmäraha on varattu alueen asukkaiden osallistamiseen, ja tiedottamiseen uudesta hyvinvointialueesta. Raha on valtionrahoituksesta, ja tarkoitettu hyvinvointialueen valmistelutyöhön, eikä sitä voi käyttää palveluihin. Tähän tarkoitukseen valmisteluraha on hyvä asia, varsinkin, kun olemme rakentamassa täysin uutta rakennetta Etelä-Savoon.
Viimeiseksi vielä Laineen esittämään hallintosääntölisäykseen valtuuston kokouksessa. Hän esitti, että Savonlinnan päivystyksellisen sairaalan asemasta tehtäisiin kirjaus hallintosääntöön. Palatakseni vielä valmisteluun, emme ole vielä valmistelutyössä siinä vaiheessa, että olisimme ottaneet kantaa, mihinkään operatiiviseen asiaan. Tätäkin asiaa valmistelee tuleva Terveyspalveluiden toimialajohtaja, asiantuntija, jonka esityksestä teemme päätökset. Toivottavasti saamme toimialajohtajan, joka on tarpeeksi rohkea viemään meitä eteenpäin, eikä tee sairaalapalveluiden suunnitelmia nykyisten rakenteiden mukaan.
Tarvitsemme innovatiivisia, ketteriä ratkaisuja, joiden varaan voimme meidän asukkaiden hyvinvoinnin rakentaa. Itse en ota kantaa, miten ne tulisi rakentaa, mutta sen uskallan sanoa, että muutosta on tehtävä. Edustaja Laineella on hyviä ideoita, ja kokemusta, jota varmasti tarvitsemme hyvinvointialuetta rakentaessa. Toivottavasti meillä kaikilla kuitenkin on malttia suunnitella, ja rakentaa niin, ettei tehdä kattoa ennen perustusta.
Mira Ilmoniemi
Kirjoittaja on kokoomuslainen Etelä-Savon aluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja Pieksämäeltä.