Mielipide | Aluepolitiikka uuteen valoon

”Venäjän hyökkäys Ukrainaan sitä seuranneine pakotteineen nostaa suomalaisen aluepolitiikan akuuttiin valokeilaan: Itä-Suomen elinkeinoelämän toimintaympäristö muuttui kertaheitolla, eikä tilanne tule paranemaan pitkään aikaan – ehkä vuosikymmeniin.”

Yllä olevat rivit eivät ole turpeeseen sidotun kepulaisen maajussin kynästä, Ne on kirjoittanut blogissaan Suomenmaa-lehdessä (23.5.) helsinkiläinen tohtori Pekka Sauri, joka tunnetaan vihreänä poliitikkona ja Helsingin entisenä apulaispormestarina.

Saurin tavoin monet muut ajattelevat suomalaiset ovat heränneet kovaan todellisuuteen, jonka itäinen Suomi on tämän vuoden aikana kohdannut. Ennestään heikko aluekehitys sai rutkasti lisää alakierrettä, kun Venäjä katkoi suhteet länteen hyökkäämällä helmikuussa Ukrainaan.

Puusilmäiselle keskittämiselle on saatava loppu.

Itä-Suomen ongelmia ei ratkota ensimmäistä kertaa. Muistettavimpia on Paavo Lipposen kakkoshallituksen Itä- ja Pohjois-Suomi -ohjelma, jonka tulokset jäivät valitettavan vähäisiksi.

Nyt on tilanne oleellisesti heikompi kuin Lipposen aikoina. Itä-Suomen kurja kehitys on saanut jatkua ilman, että siihen on haluttu tai pystytty puuttumaan.

Edessä on siis entistä tuimempi taisto. Keskustan puheenjohtajan valtiovarainministeri Annika Saarikon puoluekokouksessa Lappeenrannassa esiin nostamat erityistalousalueet toisivat verokannustimia vauhdittamaan itäisen Suomen kehitystä. Vähempi tuskin tehoaa.

Kun viime vuonna tein omaa puoluevalintaani, olivat loppusuoralla yrittäjyyteen ja markkinatalouteen suopeasti suhtautuvat keskusta ja kokoomus. Valitsin lopulta keskustan, koska se ymmärtää kehä kolmosen ulkopuolista Suomea parhaiten.

Valintani osoitti oikeaksi se, ettei kokoomuksesta ole kuulunut myötämieltä Itä-Suomen vaikeuksia kohtaan. Mäntyharjulaisen varapuheenjohtajan Antti Häkkäsen ensireaktiot erityistalousalueisiin eivät olleet rohkaisevia.

Puusilmäiselle keskittämiselle on saatava loppu. Toivottavasti myös Häkkäsen kalupakista löytyy keinoja helpottaa oman maakunnan ja Kaakkois-Suomen asukkaiden elämää.

Kirjoittaja on keskustan aluevaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Mikkelistä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka