Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Aluevaltuustossa toimii Sosteri-puolue ja se on ihan ok, kun pelkästään asiat riitelevät

Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuusto on jo lyhyen elinikänsä aikana ennättänyt äänestää useita kertoja. Tämä kielii siitä, että aluevaltuusto ei ole mikään hiljainen kumileimasin, joka vain siunaa viisaiden viranhaltijoiden valmistelemat asiat. Sellainenkin pelko oli olemassa. Soten ja pelastustoimen kysymykset kun ovat astetta kovempaa erityisosaamista vaativia verrattuna vaikkapa kunnallishallinnossa pyöriviin asioihin.

Poliittisten ryhmien välillä ei ole vielä näkynyt isompia ideologisia vääntöjä, mutta hyvinvointialueen sisäisestä aluepolitiikasta on jo vahvoja viitteitä. Tämä ei ole kenellekään yllätys, sillä hyvinvointialue saa nykyisten organisaatioiden perintönä kohtuullisen syvän vallihaudan Essoten ja Sosterin alueiden välillä.

Jako Sosteri- ja Essote-puolueisiin näkyi jo hyvinvointialuejohtajan valinnassa. Essoten terveyspalvelujen johtajan paikalta valituksi tullut Santeri Seppälä sai 38 ääntä ja hänen vastaehdokkaansa pelastusjohtaja Seppo Lokka 19 ääntä.

Viime kokouksessaan aluevaltuusto äänesti muun muassa hallintosääntöön tehtävästä lisäyksestä, jolla olisi varmistettu Savonlinnan sairaalan säilyminen. Lisäysesitys jäi tappiolle äänin 38-19. Lisäyksen puolesta äänestäneistä 19:stä valtuutetusta 18 oli Sosterin alueen aluevaltuutettuja. Sosterin alueelta valittuja aluevaltuutettuja on yhteensä 21.

Hyvinvointialuejohtajan valinnassakin Seppo Lokan julkisesti tiedossa olevat kannattajat olivat Sosterin alueelta. Voinee siis arvella, että myös suljetussa henkilövaalissa Lokkaa ajettiin ykkösvirkaan lähinnä Savonlinnan ja sen naapurikuntien taholta. Ehkäpä Santeri Seppälää pidettiin liikaa "Essoten miehenä".

Näyttää siis siltä, että aluevaltuustossa toimii varsin yhtenäinen Sosteri-puolue. Tässä ei ole toki mitään pahaa, sillä savonlinnalaisilla on luonnollisesti oikeus – ja velvollisuuskin – ajaa on oman paikkakuntansa ja sairaalansa etua.

Ainut sudenkuoppa tällaisessa oman alueen asioiden ajamisessa on se, että pahimmassa tapauksessa se johtaa vastareaktioihin ja tarpeettomaan riitelyyn. Jakautuneista päätöksentekoelimistä löytyy kyllä varoittavia esimerkkejä maailmalta, vaikkapa Yhdysvaltain kongressista alkaen.

Voimakastahtoisista aluevaltuuston jäsenistä ja ryhmittymistä ei pidä huolestua niin pitkään, kun pelkästään asiat riitelevät, eivätkä ihmiset.

Kirjoittaja on Länsi-Savon sote-asioista vastaava toimittaja.