Mielipide | Surullinen seurakuntaliitos

Viime viikon Puumala-lehdessä oli artikkeli ”Hallinto-oikeus kumosi valituksen seurakuntaliitoksesta”. Otsikko piti paikkansa, mutta moni muu asia ei pitänyt. Siinä, jos missä, oli propagandaa.

Emme puutu tarkemmin kuin pariin yksityiskohtaan, mutta koko tekstistä huokuu meidän evankelis-luterilaisen kirkon hierarkkisuus ja elitistisyys. Kaikki on hyvin, kun on ”turvattu jumalanpalveluselämä” ja – erityisen tärkeää – saatu iso omaisuus lähemmäs valtaapitäviä. Sen jälkeen on ihan sama, onko kirkossa seurakuntalaisia jäljellä.

Kaikki perustelut liitoksen muka välttämättömyydestä on helppo kumota vahvoin argumentein. Itsenäisen seurakunnan puolesta sen sijaan löytyisi huomattavasti lisää perusteluja.

Liitos on hoidettu jokseenkin pimennossa.

Liitos on seurakuntalaisten kannalta hoidettu nopeasti ja jokseenkin pimennossa. Va. kirkkoherra on lehdessä sitä mieltä, että seurakuntalaisten kannanotot ja itsenäisyyden puolustaminen ovat vain kirkastaneet liitostarvetta. Siis seurakuntalaisilla ja heidän mielipiteillään ei ole mitään merkitystä – olemme vain hyödyllisiä idiootteja, kun jaksamme maksaa verot!

Emme ole uskonoppineita, mutta jotenkin tuntuu, että Uuden Testamentin sanoma ei kehota siihen, mitä kirkossa nyt tehdään. Vai ovatko ne kaksi eri asiaa?

Meidän mielestämme usko on nimenomaan tunneasia, sitä ei voi järjellä selittää. Yli 400-vuotinen seurakuntakin on puumalalaisille tunneasia. On turha selittää, että Mikkelin alueseurakunta on sama asia. Va. kirkkoherra mainitsee myös, että nykyisellä henkilöstöllä voidaan tehdä vain perustyö. Mitä muuta pitäisi tehdä?

Pappi ja päätoimittaja Jaakko Heinimäki on sanonut, että ihmisen ja Jumalan välissä ei välttämättä tarvita kirkkoa. Olemme samaa mieltä. Itsenäisen Puumalan seurakunnan ei olisi tarvinnutkaan kestää eroamisbuumia. Tuntemamme eronneet ovat kaikki sanoneet eronneensa liitoksen takia. Kuinka kauan evankelisluterilainen kirkko kestää yhä lisääntyvät erot? Paljon uudistuksia olisi jo voitu ja voitaisiin vieläkin tehdä, mutta kun on valtaa ja rahaa, niitä ei tarvitse tehdä.

Tämä kirjoitus on tehty satojen surullisten seurakuntalaisten puolesta.

Marketta Auvinen, Asta Luukkonen, Anne Kietäväinen

Kirjoittajat ovat eronneet tai eroamassa Puumalan seurakuntaliitoksen vuoksi seurakunnasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka