Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kotiseurakuntasi on Puumalassa

Puumalan seurakunta elää historiansa suurta käännettä, kun se ensi vuoden alussa liitetään Mikkelin tuomiokirkkoseurakuntaan. Katson tilannetta ulkopuolisena, mutta ymmärrän monien puumalalaisten syvän pettymyksen ja pelon liitoksen takia.

Toteutettava hanke nostaa esiin monia kysymyksiä. Liitokset ovat yleensä kuntaliitosten jäljittelyä, jolloin taloudelliset näkökohdat ovat se ainoa, joihin viitataan. Puumalan kunta jää kyllä itsenäiseksi, mutta seurakunta menettää autonomisen asemansa.

Kun seurakuntaliitoksen takia joukko puumalalaisia on eroamassa kirkon jäsenyydestä, katson tilannetta surullisella mielellä. Ymmärrän kyllä vastalauseen, mutta kirkosta eroaminen on mielestäni lyhytnäköistä. Kyse on paljon enemmästä kuin sinänsä ymmärrettävästä pettymyksestä.

Kirkosta eroaminen on lyhytnäköistä.

Kirkko näet on kristinusko epäkohtineenkin. Kirkossa ovat pelastuksen välineet, sana ja sakramentit, eli kaikki se, mitä ihminen tarvitsee pelastuakseen. Omat subjektiiviset turhautumiset, pettymykset ja mieltymykset eivät saisi mennä edelle.

Kun arvioimme kirkkoa ja seurakuntayhteyttä, tarkastelunäkökulma tulisi suhteuttaa omaa itseämme suurempaan kuvaan. Mitä kirkko on vuosisadoissa antanut Suomen kansalle? Ennen kaikkea se on välittänyt meille pelastuksen sanoman. Se on myös tehnyt meistä sivistyskansan. Suomi ilman kirkkoa olisi kulttuurisesti paljon köyhempi kuin se nyt on.

Kun liitos toteutetaan, olisi toivottavaa, että tuomiokirkkoseurakunnan päättäjät vahvempana osapuolena samastuisivat puumalalaisten näkökulmaan. Vain teknokraatti arvioi tilannetta silkan talouden kannalta, mutta nyt kyse on enemmästä. Ydin-Mikkeli ja maaseutumainen Puumala edustavat toisiinsa nähden erilaista seurakunnallista kulttuuriperinnettä. Toimintatavat ja käytännöt, siis tapa elää seurakuntana on toisenlainen kaupunkimiljöössä kuin maaseudulla.

Mikäli liitos perustellaan pelkillä talouden näkökohdilla, sivuutetaan se, että kyse on paljon enemmästä kuin mitä talouden mittareilla voidaan mitata. Liitos kysyy tuomiokirkkoseurakunnan päättäjiltä kykyä myönteisesti eläytyä puumalalaisten tilanteeseen, heidän pelkoihinsa ja toiveisiinsa. Toivottavasti tällaista sivistystajua löytyy.

Matti Wirilander

Kirjoittaja on Suomenniemen kirkkoherra emeritus.