Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Kaakkoissuomalaisten päättäjien täytyy olla heinäkuussa tarkkana

Työ- ja elinkeinoministeriö asetti kesäkuun alussa valtiosihteerityöryhmän selvittämään, miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut itäisen Suomen talouteen. Työryhmä tekee alueen elinvoiman vahvistamisesta toimenpide-ehdotuksensa 16. elokuuta mennessä.

Ukrainassa käytävä sota on jo selvästi vaikuttanut Kaakkois-Suomen kuljetusketjuihin. Rahti ei liiku Saimaan kanavalla, ja kanavan korjaamisesta luovuttiin, vaikka hankkeeseen oli varattu lähes sata miljoonaa euroa. Junien rahtiliikenne Venäjän ja Suomen välillä hyytyy kokonaan vuoden loppuun mennessä.

Venäjä on ajanut itsensä lukkoon, ja se tietää vaikeuksia Kaakkois-Suomelle. Vaikutukset näkyvät jo, mutta kukaan ei tiedä, mitä kaikkea itärajan sulkeutuminen vielä myöhemmin tulee alueellemme teettämään. Taloudellisten ongelmien arvioidaan olevan monin osin vielä edessäpäin.

Varmaa on vain se, että Kaakkois-Suomessa eletään nyt taloudellisen epävarmuuden aikaa. Toivottavasti kaakkoissuomalaiset edunvalvojat pystyvät vakuuttamaan valtiosihteerit siitä, miten vaikeaksi tilanne Kaakkois-Suomessa voi mennä.

Heinäkuussa täkäläisten edunvalvojien pitää olla tarkkana ja tavoitettavissa. Lomien järjestelyyn on monella luottamushenkilöllä ja viranhaltijalla erittäin hyvä peruste: Kaakkois-Suomen tulevaisuus.

Kuljetusketjujen infrastruktuuri on suomalaisten omissa käsissä. Liikenteen soljumiseksi pitää tehdä kaikki mahdollinen.

Venäjän liikenteen loppuminen näkyy jo Etelä-Kymenlaakson satamissa. Niiden kautta syötetään nyt ulkomaista puuta Kaakkois-Suomen metsäteollisuuden tarpeisiin.

Iso kuva on selkeä: vaikka maailmantilanne on muuttunut, on huolehdittava siitä, että rahtiliikenne pysyy Kaakkois-Suomessa. Liikenneinfrastruktuurin kehittämiseen tarvitaan nyt valtion apuja.

Kaikki vesi-, juna- ja maantiereitit solmukohtineen on priorisoitava uudelleen niin, että nykyisestä turvallisuustilanteesta pahiten kärsivä Kaakkois-Suomi tulee parhaiten huomioiduksi.