Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Lupiinin torjunta ontuu

Parhaillaan kukkiva vieraslaji lupiini on Suomen valtion tietöiden yhteydessä levinnyt laajasti teiden varsille. Siitä on tulevaisuudessa luonnolle ja sitä kautta ihmisille paljon haittaa. Miksi sen leviämistä ei edes yritetä rajoittaa?

Tiedetään, että Suomen niityillä ja teiden varsilla alkuperäisessä kasvistossa elää paljon pölyttäjähyönteisiä, joilla on tärkeä osa marjojen ja viljakasvien pölyttämisessä ja sadon muodostumisessa. Meillä ei ole varaa menettää näitä alueita vieraslajeille, varsinkaan nyt, kun koko maailmaa on uhkaamassa viljapula ja jossain jopa suoranainen nälänhätä.

Tasan vuosi sitten Keski-Suomen ely-keskukselta kunnossapitopäällikkö Vesa Partanen vastasi silloiseen lupiiniasiaa koskevaan lehtikirjoitukseeni. Valitettavasti vastauksen sanoma lupiinien leviämisen estämiseen ei pidä yhtä parhaillaan tapahtuvan kanssa.

Tienvarret pitäisi niittää silloin kun lupiini vielä kukkii, jolloin ei synny siemeniä lisäämään lupiinin kasvustoa. Kuitenkin pientareiden niitto tapahtuu nykyisin vasta sitten, kun lupiini on jo siemennysvaiheessa ja niittokoneet levittävät siementä yhä laajemmalle alueelle. Lisäksi vastapiennar jätetään kokonaan niittämättä.

On varmaa, että kansallinen sekä EU:n ja koko maailman luonnonsuojelumääräykset tulevat tulevaisuudessa tiukkenemaan. Siksi on viisasta aloittaa oikeasti työ jo nyt.

Tietääkseni lain mukaan vieraslajien poisto kuuluu maan omistajalle. Kun valtion tiealueelta leviää vieraslaji lupiinia yksityisten omistamille maille ja metsiin, niin maan ja metsänomistajista saattaa vastaisuudessa tulla vieraslajien poistamisen maksajia.

Nyt pitäisi myös metsänhoitoyhdistysten olla hereillä, etteivät valtion tielaitoksen virheet tule maanomistajien maksettaviksi.

Jukka Pöyry

Kirjoittaja on kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu Mikkelistä.