Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Lupiinin torjunnasta

Jukka Pöyry kysyy mielipidekirjoituksessaan Länsi-Savossa, miksi valtion tietöiden yhteydessä leviävän vieraslaji lupiiniin leviämistä ei edes yritetä rajoittaa? Hän viittaa myös ely-keskuksen vastaukseen vuosi sitten aiempaan lupiiniasiaa koskevaan lehtikirjoitukseensa ja toteaa, että vastauksen sanoma lupiinien leviämisen estämiseen ei pidä yhtä parhaillaan tapahtuvan kanssa.

Etelä-Savon maakunnan alueella maanteiden päivittäisestä hoidosta vastaa Keski-Suomen ely-keskus Väyläviraston toimintalinjojen mukaisesti. Maantieverkkoa alueella on noin 4 900 km. Maanteiden viheralueiden hoito vieraslajien torjuntoineen toteutetaan tienhoitourakoissa viherrakentamisen ja -hoidon ohjeen mukaisesti.

Tavoitteena on kustannustehokas toimintatapa.

Niin kuin jo edellisessä vastauksessa todettiin, komealupiinin torjunnassa tavoitteena on kustannustehokas toimintatapa, jossa torjuntatoimet kohdennetaan luonnonarvojen perusteella arvokkaimmille alueille. Alueilla, joilla lupiini on jo laajasti levinnyt, tavoite on estää ja jarruttaa esiintymien laajenemista.

Monin paikoin lupiini on ehtinyt levitä jo niin laajoille alueille, että sen hävittäminen on käytännössä mahdotonta. Lupiinia on levinnyt myös teiden vierialueille, jonne tienpitäjän toimenpiteet eivät ylety.

Lupiinin leviämisen hillitseminen tienvarsiniittoja leventämällä sekä tihentämällä tai kohdentamalla ne ennen kukkimista aiheuttaisi huomattavia lisäkustannuksia ja on myös niittokaluston riittävyyskysymys. Valitettavasti ely-keskukselle osoitettu rahoitus ei mahdollista lupiinien torjuntaa edes tehostettujen niittojen, saati muiden järeämpien torjuntatoimenpiteiden osalta. Lupiinien leviämisen estämiseksi uusille alueille niiden kukintoja ei säästetä niittojen yhteydessä.

Vesa Partanen

Kirjoittaja on kunnossapitoyksikön päällikkö Keski-Suomen ely-keskuksessa.