Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | ESE:ä ei pidä myydä, vaan vesilaitos tulee myydä ESE:lle

Me allekirjoittaneet emme kannata Mikkelin kaupungin 100-prosenttisesti omistaman energiayhtiön Etelä-Savon Energian (ESE) osakkeiden osittaista tai kokonaan myymistä millekään taholle. Talousviisautta on se, ettei julkista monopolia myydä pikavoittojen toivossa. ESE:n sähkö- ja kaukolämpöverkot on pidettävä kaupungin omissa käsissä. Se on kaupungin asukkaiden ja yrittäjien etu. Aikoinaan valtion yhtiö Fortum myi sähköverkkonsa sijoittajille. Tämän kaupan suomalaiset ovat karvaasti kokeneet sähkölaskussaan.

Me kannatamme Mikkelin kaupungin taseen vahvistamista ja kertyneiden alijäämien kattamista myymällä Mikkelin vesilaitos ESE:lle. ESE on valmis ostamaan Mikkelin vesilaitoksen, jolloin Mikkelin kaupungin tase vahvistuu syntyvällä myyntivoitolla. Mikkelin kaupunki saa vesilaitoksen myymisestä noin 56 miljoonan euron myyntivoiton, joka kattaa selvästi kaupungin nykyisen alijäämän ja jättää taloudellista liikkumavaraa myös tuleville vuosille. Nykyiset vesilaitoksen velat siirtyvät pois kaupungin taseesta ESE-konserniin. Vesilaitos toimii edelleen vesihuoltolain puitteissa, jolloin vesimaksuihin saa sisältyä enintään kohtuullinen tuotto pääomalle. Vesimaksujen päivittämisen juridinen vastuu säilyy vesilaitoksen hallituksella ja kaupungin omistajaohjauksen piirissä.

ESE-konsernista muodostuu alueen asukkaille ja yrityksille tärkeän infran hoitamiseen erikoistunut julkisyhtiö. ESE-konserni vastaa jatkossa sähkön siirrosta, kaukolämmöstä ja puhtaan veden tuotannosta ja jäteveden puhdistamisesta. Mikkelin vesilaitos muodostaa yhdistymisen jälkeen merkittävän osan ESE-konsernia avaten mahdollisuuksia yhteistyön saavuttamiseksi vesilaitoksen ja muiden liiketoimintojen välillä. Vedentuotannon käyttöpäivystyksessä ja varmuusvarastojen hallinnassa voidaan hyödyntää jaettuja resursseja ESE:n nykyisten toimintojen kanssa. Verkostojen osalta on synergioita saavutettavissa yhdistämällä toimintoja. Kunnossapidon päivystyksen resursseja voidaan yhdistää ESE:n kaukolämmön kunnossapidon kanssa. Verkon rakentamisen ja kunnossapidon kokonaissuunnittelu yhdessä mahdollistaa tehokkaamman toteutuksen.

Myymällä vesilaitos ESE:lle, saa Mikkelin kaupunki alijäämien kattamisen lisäksi myös paljon kaivattua osaamista ja jämäkkyyttä vesilaitoksen johtamiseen ja talouden seurantaan, laskujen hyväksymiseen, hankintoihin ja investointihankkeiden toteuttamiseen ja seurantaan. ESE-konsernissa vesilaitoksen johtamisessa ja päätöksenteossa tulovastuullisuus korostuu parantaen tehokkuutta. Vesilaitos muuttuu myös houkuttelevammaksi työnantajaksi, mikä helpottaa ammatillisesti pätevän henkilökunnan löytämistä. Kaupungin hallinnollinen vastuu vesilaitoksen toiminnasta pienentyy, mikä mahdollistaa kaupungin viranhaltijoiden ajankäytön keskittämisen muihin tehtäviin.

Satu Taavitsainen

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja

Soile Kuitunen

SDP:n valtuustoryhmän 1. varapuheenjohtaja

Petri Tikkanen

SDP:n valtuustoryhmän 2. varapuheenjohtaja

Hannu Tullinen

SDP:n kaupunginvaltuutettu

Jatta Juhola

SDP:n kaupunginvaltuutettu

Raine Leena Lehkonen

SDP:n kaupunginvaltuutettu

Jukka Rossi

SDP:n Mikkelin kunnallisjärjestön puheenjohtaja

Jani Sensio

Perussuomalaisten valtuustoryhmän 1. varapuheenjohtaja

Jaana Strandman

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu

Heikki Nykänen

Keskustan kaupunginvaltuutettu

Olli Miettinen

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu

Jenni Oksanen

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu

Jussi Marttinen

Valta kuuluu kansalle -valtuustoryhmän puheenjohtaja