Mielipide | Onko Raamattu myytti?

Onko Raamattu myytti? kysyy kouvolalainen lääkäri Hannu Hurri (7.7. Länsi-Savo) ja toteaa, että: ”Usein väitetään Raamatun olevan myytti, jonka paikkansapitävyyttä ei voida todistaa. Joku toteaa, että Jumala on mykkä sepitteellinen toimija.”

Minä tuon totesin hänelle Kouvolan Sanomissa, mutta en esittänyt Raamattua myytiksi enkä satukirjaksi, missä ei ole päätä eikä häntää.

Lisäksi Hurri esittää: ”Usein ihminen tekee johtopäätöksiä hatarin tiedoin.” vaikka ei mainitse nimeäni. Edelleen että: ”Jokainen meistä on oikeutettu mielipiteeseen. On kuitenkin murheellista, jos teilaa hämmästyttävän tarkan Raamatun humpuukiksi. Toki on totta, että pelkkä tekstin tutkiminen on hyödytöntä ilman sen sisäistämistä. Omakohtainen Jumalan ja raamatun punaisen langan, Jeesuksen, kohtaaminen avaa mahdollisuuden tiedostaa tärkeitä asioita. Kokemusperäinen ymmärrys on teoriaa ja filosofioita vahvempi.”

Ja yhä, että: ”Hämmästymme, jos tutkimme vuosisatoja aiemmin puhuttujen profetioiden toteutumista. Yksin Jeesuksen syntymästä ja elämästä on yli 300 kertaa ennustettu tarkasti satoja vuosia etukäteen. Tuhansia muita ennustuksia on toteutunut tarkasti.”

Tietämäni mukaan Vanhassa testamentissa ei mainita kertaakaan Jeesusta. Messiaasta ja kärsivästä herran palvelijasta jne. kyllä, varsinkin Jesajalla, mutta ne ovat muuta.

Kristillisen opetuksen tuloksena Suomessa ja läntisessä maailmassa uskotaan yleisesti Raamatun Jumalaan, jolla on yksi poika, joka on tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita. Mutta juutalaisten mukaan Jahve on perheetön yksinvaltias.

Harva näyttää tietävän, että kristinusko vääristeli alkuperäisen juutalaisen messiasnäkemyksen, jossa odotettiin vahvaa soturikuningasta, ei ihmeitä tekevää "filosofia" joka olisi taivaallista sukua. Useimpien juutalaisten käsityksen mukaan Messiaan ei pitänyt kärsiä ja kuolla.

Fundamentalistikristityt eivät suostu uskomaan, että juutalaisten alkuperäisenä haaveena oli voittoisa soturikuningas, joka alistaisi kansat takomaan miekat auroiksi ja toteutuisi ikuinen rauhan aika.

Jeesus mestattiin poliittisista syistä. Sitä ei kristillinen näkemys suostu myöntämään, koska se veisi pohjan Jeesuksen jumalalliselta asemalta. Jeesus julisti Jumalanvaltakunnan tuloa ja se tarkoitti kapinaa Roomaa ja keisaria vastaan.

Esko Aspivaara

Kirjoittaja on savonlinnalainen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka