Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Arvokas maaseutumme

Kotimainen maatalous on huoltovarmuutemme ylläpitäjä ja perusta. Vahvuutemme tulee olla omavaraisuus tässä maailmantilanteessa, jossa nyt elämme. Etelä-Savossa lypsykarjatalouksia oli vuonna 2021 272 kpl ja viljanviljelyssä oli 185 tilaa. Maatalouden haaste on heikko kannattavuus, joka johtuu tuotantopanostensa hinnannoususta. Tällä on suora yhteys ruokaketjuille ja maakunnan elintarviketeollisuudelle. Itä-Suomen on nyt ajettava omaa etua valtiovallan suuntaan tukipaketin muodossa. Tukipaketissa tulee huomioida rahoitus tuottajahintoihin, sujuvaan tiestöön, etäyhteyksien toimivuuteen, sähkönsiirtomaksuihin, polttoaineveroon. Maatalousyrittäjien peruspohjahinnat tulee kirjata lakiin. Maatalouden harjoittamiseen liittyvää EU:n sääntelyä ja byrokratiaa on vähennettävä. Tahtotilamme on oltava puhdas lähiruoka ja maatalousyrittäjien elinvoimaisuus. Maaseudun asioissa on uskottava yksityiseen yrittäjyyteen ja paikallisiin toimijoihin ja toimintamalleihin.

Koko Etelä-Savossa ja Itä-Suomessa tulee olla elämisen, asumisen, harrastamisen, työnteon ja yrittämisen sekä kesäasumisen ja monipaikkaisuuden mahdollisuudet. Erilaisia asumisen vaihtoehtoja tulee olla laajalti tarjolla. Tonttikaavoitus tulee olla ketterää, joustavaa ja nopeaa sekä yrityksille kuin yksittäisille omakotirakentajille. Kesäasuntojen muuttaminen vakituisiksi asunnoiksi tulee mahdollistaa ja monipaikkaisuutta tukevaksi. Maaseudun tyhjänä olevat tilat on kartoitettava ja saatettava myyntiin. Omavaraisuus ja luonto on lisännyt ihmisten halua muuttaa maalle hakien elämän laatua tässä hektisyydessä.

Maaseutumaisena maakuntana Etelä-Savon luonto tulee nähdä vetovoimatekijänä ja kehitellä luontokohteitamme vastaamaan yhä paremmin hyvinvoinnin näkökulmaan. Etelä-Savo pystyy profiloitumaan Suomen parhaaksi maaseutumaiseksi maakunnaksi tiedostamalla ja markkinoimalla sitä mitä meillä on! Metsä, vesi ja ruoka ovat maakuntamme valtit ja elinvoiman sekä hyvinvoinnin pilarit!

Jaana Strandman

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustajaehdokas, maakuntahallituksen jäsen ja aluehallituksen jäsen Mikkelistä.