Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Elpymisväline 750 mrd., onkin jo 806,9 mrd

Elpymisvälineen saanto on tarkentunut. Elisa Aaltonen, Finanssiasiantuntija, EU-sihteeristö 1.7.2022: ”Suomen maksuosuus elpymisvälineen avustusmuotoisesta (ilmaisesta) tuesta (421,1 miljardia euroa) on noin 7,2 miljardia euroa. Tämä osuus lisättynä koroilla tulee maksettavaksi vuosina 2028–2058. Korkokulujen määrää on tässä vaiheessa vaikea arvioida, sillä se riippuu muun muassa korkotasosta ja takaisinmaksuaikataulusta.

Suomen laskennallinen takausvastuu elpymisvälineen lainamuotoisesta osuudesta (385,8 miljardia euroa) on kokonaisuudessaan noin 6,6 miljardia euroa. Suomen vastuu tästä realisoituisi jos lainaa ottanut jäsenmaa ei pystyisi maksamaan lainaansa takaisin tai takausvastuussa olevat jäsenvaltiot eivät pystyisi suoriutumaan vastuustaan.”

Avustusosuudesta Suomi siis maksaa 7,2 miljardia + korot ja saanto tästä on noin 1,8 miljardia. Maksamme avustusosuudesta vähintään 5,4 miljardia muiden maiden hyväksi.

Valtiovarainministeriö 30.6.2022: ”Suomen osuus EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen avustuksista pienenee noin 1,8 miljardiin euroon nykyhinnoin, koska Suomen talous on kehittynyt ennustettua paremmin. Yhteensä Suomi saa EU:n elpymisvälineen eri ohjelmista noin 2,6 miljardia euroa nykyhinnoin.”

Uusi Suomi 25.6.2022: ”Korkojen nousun perusteella jo nyt on selvää, että elvytysvälineestä tulee huomattavasti kalliimpi kuin EU-johtajat siitä päätettäessä arvioivat.”

Elvytyspaketin suurimpia saajia ovat jo vuosia ennen koronaa raskaasti velkaantuneet Italia, Espanja ja Ranska. EU:n budjettikurisääntöjä Etelä-Euroopan maissa ei ole vuosikausiin noudatettu. Näiden velkaantumiset ovat olleet EU:ssa tiedossa, mutta sanktiomenettelyihin ei ole ryhdytty.

Iltalehti 16.6.2022: ”EU:n koronatukirahoja on käytetty eri tarkoitukseen kuin alun perin oli ajatus. Rahojen myöntämisen jälkeen valvonta rahojen ohjautumisesta eri tarkoituksiin on täysin retuperällä. EU:n komissiolta puuttuvat lähes täysin resurssit valvoa, mihin elvytysrahastosta maksetut miljardit todellisuudessa käytetään. Komissio on katsonut sormien läpi ja luottanut liikaa jäsenmaiden omaan valvontaan.”

Elvytyspakettia hyväksyttäessä oli puhetta juuri tästä, miten varmistetaan, ettei rahoja käytetä väärin ja taataan läpinäkyvyys rahoituksen myöntämisprosesseihin. Varsinkin perussuomalaiset vahvasti epäilivät, mihin verorahat lopulta päätyisivät.

Italiassa hallituksen ”superbonus 110” -nimellä kulkeva avustus mahdollistaa italialaisille talojensa remontit ilmaiseksi: kaikista kustannuksista saa jälkikäteen valtiolta rahat takaisin. Tämä tuki on osa Italian koronaelpymisstrategiaa, ja maa rahoittaa siitä suuren osan EU:n elpymisrahoilla. Espanjassa sähkön alv pudotettiin 10:stä viiteen prosenttiin, alimpia eläkkeitä ja toimeentulotukea nostettiin 15 %, jaetaan pienituloisille 200 euron ylimääräinen tukiraha, tuetaan joukkoliikennettä jne. Eläkkeet on sidottu inflaatioon. Espanja saamassa 73 miljardia ilmaista avustusrahaa.

Suomelle käy kuten Kreikkaa avustettaessa. Silloinen voimakaksikko Katainen & Urpilainen antoi suoraa lainaa 1005 miljoonaa euroa, ajatuksella ”hei, me tienaamme tällä”. Lainan takaisinmaksuajaksi sovittiin viisi vuotta.

Tiina Heinilä 1.7.2022: ”Tämänhetkinen tilanne on, että Kreikka on maksanut Suomelle takaisin 77,5 miljoonaa euroa.”

Tilanne on vakava. Elvytyspaketista kerrottiin vääristeltyjä asioita totuutena. Onko velkaantuneen, raskaasti verotetun pienen Suomen kansan oltava edelleen tällaisen toteutuneen vedätyksen maksumiehenä? Voisimmeko perääntyä vakavien sopimusrikkomusten vuoksi?

Raimo Sailas HS 1.9.2015 kolumnissaan Epäonnistunut eurohanke tarvitsee ihmeen: ”Välimeren maissa korruptio, veronkierto ja nepotismi (sukulaisten suosiminen) ovat syöpyneet syvälle yhteiskuntien rakenteeseen – Italian mafiasta puhumattakaan – sitä ei vuosikymmenissä muuteta.” EU pysyy pystyssä vain jatkuvilla tulonsiirroilla Pohjolasta etelän väkirikkaille maille.

Airi Pulkkinen

Kirjoittaja on Kuopiosta.