Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Energiaomaisuuden myynti ei paranna kaupungin taloutta

Viime kuntavaalien alla tuli esityksillään julkisuuteen, ehdokkaaksi ja valtuustoonkin muutamia uusia ilmoituksissaan taloutta tuntevia henkilöitä. Aluksi näyttikin lupaavalta ja herätti toiveita kaupungin taloudellisen tilan korjaamiseen. Pieniä korjauksia on tehty, mutta velkaantuminen jatkuu ja alijäämä kasvaa.

Nyt on taas esitetty, että energiayhtiöomaisuuden myynnillä katetaan nykyinen alijäämä ja saadaan kaupungin talous tasapainoon.

Koska kaupungin käyttötalous on ja näyttää edelleen pysyvän alijäämäisenä, niin energiayhtiökaupasta saatu pääoma kuluisi nopeasti ja sitten taas oltaisiin uusia energiakauppoja tekemässä. Näin kaupungin omaisuus hupenisi ja taloustilanne vain huononisi.

Nykyisellään kaupungin verotulot ehkä vähän kasvavat mutta menot tulevat kasvamaan kiihtyvällä vauhdilla. Velkaisen talouden hoitoon tarvittaisiin vuosittain vähintään kymmenen miljoonan euron ylijäämäinen tilinpäätös. Tähän on vain kaksi konstia, karsia menoja tai nostaa veroprosenttia. Tulevien työpaikkojen ja -tulojen perään unelmoiminen ei nyt meitä auta.

Nyt viimeistään pitäisi unohtaa kuntaliitoksien mahdollisesti joillekin tuomat pettymykset ja lähteä kaikki yhdessä talouden tasapainottamiseen.

Jo nyt on myös huomioitava Ukrainan sodasta johtuva maailmanlaajuinen talouden laskusuunta ja sen tuoma työttömyys.

Jukka Pöyry

Kirjoittaja on kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu Mikkelistä.