Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Verohallinnon metsäverotuksen asiantuntemus taataan

Esa Tuupasen mielipidekirjoituksessa 20.7. Verohallinnon asiantuntemus metsäverotuksen kysymyksissä saa moitteita metsänomistajille lähetettyjen selvityspyyntöjen perusteella. Palaute viranomaisen toiminnasta on aina arvokasta, ja tämänkin kritiikin otamme vakavasti.

Verohallinnossa on edelleen tarvittavaa osaamista metsäverotuksen toimittamiseen oikein, ja Verohallinto panostaa systemaattisesti virkailijoiden osaamisen jatkuvaan kehittämiseen. Verohallinto keskittyy myös lähivuosina erityisesti asiakkaiden liiketoiminnan ymmärtämiseen. Metsätalous ja mm. metsien hoitomenetelmät kehittyvät koko ajan, ja haluamme ymmärtää entistä paremmin, mitä tämä tarkoittaa metsätalouden verotuksen näkökulmasta.

Metsänomistajien tilanteet ja heidän metsätaloutensa vuosittaiset vähennyskelpoiset menot ovat erilaisia. Metsätalouden verotus toimitetaan vuosittain verovelvollisten antamien veroilmoitusten perusteella.

Metsätalouden pääomatulosta voidaan vähentää kaikki tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuvat menot. Vuosimenot vähennetään kassaperiaatteen mukaan verotuksessa sinä verovuonna, jona maksu on suoritettu. Tällaisia vähennyskelpoisia vuosimenoja ovat myös metsätalouteen liittyvien koneiden ja kaluston käyttömenot, kuten metsätaloudessa käytettyjen koneiden ja laitteiden poltto- ja voiteluaineet, vakuutusmaksut, huolto- ja korjausmenot sekä varaosien ja varusteiden hankintamenot. Metsätalouden kalustoon kuuluvaa konetta tai laitetta saatetaan käyttää myös muussa kuin metsätalouskäytössä. Tällöin muuhun käyttöön kohdistuva osuus menoista ei ole vähennyskelpoista.

Verotuksen toimittamisen yhteydessä metsänomistajille lähetettyjen selvityspyyntöjen tarkoituksena on varmistaa, että kunkin metsätalouden harjoittajan verotuksessa voidaan vähentää hänelle kyseisenä verovuonna aiheutuneet vähennyskelpoiset tulonhankkimismenot oikeamääräisenä. Metsätalouden vähennyskelpoisista menoista on tietoa osoitteessa vero.fi/metsa.

Jarkko Orjala

Kirjoittaja on Itä-Suomen verotoimiston verojohtaja.