Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Unkari kulkee omia polkujaan

Unkaria on moitittu siitä, että se on rikkonut oikeusvaltioperiaatetta, suhtautunut nihkeästi pakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin ja kaveeraa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Unkarin viime kevään parlamenttivaaleissa kansa antoi tukensa hallituksen politiikalle, sillä hallituspuolueet Fidesz ja KDNP saivat parlamenttiin 68 prosentin määräenemmistön eli 135 paikkaa 199:stä. Vanhan sanonnan mukaan "kansa on puhunut, pulinat pois", sillä demokratia on keskeisin oikeusvaltioperiaatteen tunnusmerkki.

Unkarin pääministeri Viktor Orban lausui puhuessaan Romanian politiikkafestivaaleilla muun muassa, että lännen ei pitäisi toivoa Ukrainan voittoa, vaan asettua Ukrainan ja Venäjän väliin. "Mitä enemmän aseita Nato antaa ukrainalaisille, sitä enemmän venäläiset työntävät rintamalinjaa eteenpäin. Me vain pitkitämme sotaa." (Helsingin Sanomat 26.7.).

Järkevää puhetta. Vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli kansainvälisen oikeuden vastainen, kaikki toimet sodan lopettamiseksi ovat tarpeen. Venäjän lyöminen polvilleen tulee olemaan vaikeaa. Se on nähty Napoleonin ja Hitlerin sotaretkistä alkaen.

Taito Taskinen

Kirjoittaja on kuopiolainen.