Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ursulan energiasota

Tiedotusvälineiden mukaan Putinin energiasota ja Venäjän suorittama kiristyspolitiikka on aiheuttanut ennennäkemättömän energiakriisin Eurooppaan.

Todellisuudessa koko ajatus on pahasti valheellinen. Parempi nimitys on Ursula von der Leyenin aloittama energiasota ja tahallisesti itseaiheutettu energiakriisi.

Venäjän eristäminen kansainvälisestä taloudesta aiheutti sen, että Venäjän oli järkevää vaatia maksut energiasta sellaisessa valuutassa, jonka käyttöä heiltä ei ole pakotteilla estetty. Tätä Euroopassa haluttiin vastustaa, vaikka jokainen asiaa ymmärtävä on tiennyt pakotteiden todelliset seuraukset jo ajat sitten.

Suuntaa pitäisi muuttaa jo ennen kuin rysähtää.

Energiakriisiä ja kaasuvajetta aiheuttaa sekin, että Ukraina on sulkenut yhden Sojuz-putken ja Puola Jamal-putken. Laajemmin uutisoitu Nord stream 1 -putken huoltotöiden aiheuttama kaasuvaje on vain tekosyy, koska vieressä olisi käyttövalmis Nord stream 2, jota Eurooppa ei kuitenkaan halua ottaa käyttöön. Kaasupulaa ei siis todellisuudessa edes ole ja koko ongelma on täysin pakotteilla ja poliittisilla päätöksillä itse luotu. Eurooppaan kaasua myyvä venäläinen Gazprom on luvannut toimittaa ja on myös toimittanut kaasua niin paljon kuin sen vaan on annettu toimittaa.

Energian säännöstelyn uhka ja hinnannousun seuraukset alkavat kuitenkin jo ravistelemaan koko Euroopan yhtenäisyyttä ja solidaarisuus unionin jäsenmaiden välillä hupenee hurjaa vauhtia. Tätä en ihmettele. Pieni Suomikin on päässyt tukemaan Tytti Tuppuraisen avustuksella Euroopan talousveturi Saksan kaasutoimituksia jo useilla miljardeilla euroilla. Ja tämä vieläpä on tapahtunut jo ennen uutisoitua energiakriisiä.

Valitettavasti kaasukriisi on vasta alkua ja vastaava kriisi todennäköisesti seuraa myös ainakin öljyn osalta. Tilannetta ei tule pelastamaan edes toinen Marinin neuvottelema ainutkertainen ja tarkkarajainen elvytyspaketti. Brics-maiden nouseva talouskehitys ja samaan aikaan paheneva euro-alueen kriisi on varoitus meille, joka pitää nyt ottaa vakavasti. Euroopan unionin hajoaminen alkaa näyttämään päivä päivältä yhä todennäköisemmältä ja siihen Suomenkin pitää alkaa varautumaan. Tässä tilanteessa Suomella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa rakentamaan itsenäisiä suhteita kaikkiin suuntiin. Tämän asian hyväksyminen ei ole putinismia vaan aitoa isänmaallisuutta.

Jokaisen suomalaisen täytyy ymmärtää, että jarrua pitää painaa nyt ja suuntaa pitäisi muuttaa jo ennen kuin rysähtää.

Esa Pietikäinen

Kirjoittaja on Valta kuuluu kansalle -puolueen Mikkelin paikallisyhdistyksen sihteeri.