Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Romanit huonossa valossa rillumarei-elokuvissa

Yleisradio on koko kesän lähettänyt suomalaisia elokuvia vuosien varrelta. Sinänsä ihan mukavaa, mutta eikö niitä vanhoja rillumarei-elokuvia voisi jo unohtaa arkiston hyllyille lepäämään. Ne ovat aikansa eläneitä elokuvia, jotka eivät koskaan ole esittäneet todellista elämää, ainakaan mitä tulee romaneihin.

Niissä romanit esitetään toistuvasti niin stereotyyppisesti ja negatiivisessa valossa, että tunnen valtavaa myötähäpeää pääväestön puolesta. Useimmiten romanit esitetään lapsenryöstäjinä ja varkaina, jotka elävät vailla minkäänlaisia huolia soittaen ja tanssien järvien ja jokien rannoilla!

Ne ovat aikansa eläneitä elokuvia.

Monet romaneita edustavat yhteisöt ja yksityiset henkilöt, valtiovallan edustajien ohella, ovat vuosien ajan yrittäneet ajaa romanien ja pääväestön yhdenvertaisuutta. Tällaiset elokuvat vievät tasa-arvon puolesta tehdyltä työltä pohjan pois.

Romanien koulutus- ja asuntoasiat ovat vuosien myötä edenneet varsin hyvin. Työnantajat suhtautuvat kuitenkin vielä varsin nihkeästi romanien työllistämiseen, joten työnhakijoina romanit ovat vielä huonommassa asemassa pääväestöön nähden.

Eivätkä tällaiset rillumarei-elokuvat, joita näytetetään jatkuvasti valtakunnan verkossa parhaaseen katseluaikaan, auta romanien pyrkimyksiä tasa-arvoon nykypäivän Suomessa.

Kristiina Markkula

Kirjoittaja on mikkeliläinen ja toimi Itä-Suomen alueellisen romaniasiain neuvottelukunnan puheenjohtajana vuosina 2014 - 2016.