Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Yhteistyössä pienten maiden voima

Suomen liittymistä Euroopan Unioniin perusteltiin usein sillä, että "menemme sinne päättämään omista asioistamme". Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että vaikutusvaltamme on hyvin vähäistä. Sama pätee Suomen rooliin muissakin kansainvälisissä järjestöissä.

Aikoinaan kuopattu Nordek pitäisi herättää henkiin uudella tavalla. Pohjoismaiden ja Baltian maiden pitäisi rakentaa löyhä yhteistyöelin, Pohjoisen Liitto. Sen organisaatio koostuisi maiden edustajista Euroopan Unionissa. Pohjoisen Liiton toimintaan nimetyt edustajat muodostaisivat yhteisen näkemyksen, jonka puolesta jäsenmaat toimisivat asioiden sekä valmistelu- että päätöksentekovaiheissa.

Pienen maan vaikutusvalta jää vähäiseksi.

Nyt hyvin usein Saksan ja Ranskan johtajat kokoustavat ennen tärkeitä päätöksiä ja sopivat yhteisen kannan. Se on sitten päätöksenteon pohjana koko EU:n päätöksenteossa. Siksi pienen maan vaikutusvalta jää todella vähäiseksi. Yhdessä toimien Pohjoisen Liiton näkemykset tulisivat paremmin huomioiduksi.

Pohjoisen Liiton toiminta ulottuisi myös muihin kansainvälisiin järjestöihin, kuten esimerkiksi Nato ja YK. Näissäkin järjestöissä Pohjoisen Liiton organisaatio koostuisi jäsenmaiden edustajista näissä organisaatioissa. Pohjoisen Liiton oma organisaatio olisi hyvin kevyt, se vain ohjaisi yhteistyötä.

Pohjoisen Liiton toiminnan käynnistämisen jälkeen voitaisiin nykyinen Pohjoismaiden Neuvosto lakkauttaa tarpeettomana.

Reijo Tossavainen

Kirjoittaja on savitaipalelainen.