Kesälomakausi on kesken, mutta kodeissa ja työpaikoilla orientoidutaan jo tulevaan syksyyn ja talveen. Sota on luonut varjonsa koko kuluneelle vuodelle. Oman tilipussin tilanne ja energian hinnannousu ovat herättäneet huolta suomalaisissa. Yleinen epävarmuus, inflaatio ja lainakorkojen nousu ovat koetelleet monen kukkaroa.
Suomalaisten luottamus omaan ja Suomen talouteen oli heinäkuussa alhainen. Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset suhtautuivat heinäkuussa tehdyssä kyselyssä varovaisesti uuden auton tai asunnon ostamiseen, ja lähes puolet aikoi vähentää rahankäyttöään seuraavan vuoden aikana. Luottamus oli laskenut alhaisimmilleen sitten vuoden 1995, kun tilastotutkimus suomalaisten luottamuksesta talouteen aloitettiin.
Sota on tuonut Eurooppaan selvän taloudellisen ja poliittisen murroskauden, jota siivittää myllerrys energiamarkkinoilla. Tarpeellisuus isoihin muutoksiin kulutusvalinnoissa ja energiankulutuksessa on vääjäämätön. Sota on vauhdittanut Euroopan voimakasta irtaantumista fossiilisista polttoaineista, eikä tämä muutos ole huono asia. Vaikeuksien keskellä on aina myös uusia mahdollisuuksia.
Kuluttajien laajamittainen huoli on ymmärrettävä. Epävarmat ajat taloudessa ovat jatkuneet jo yli kaksi vuotta. Viime viikolla Elinkeinoelämän keskusliitto arvioi talousnäkymien synkistyvän, mutta samalla 40 prosentilla yrityksistä olevan vaikeuksia löytää osaavia työntekijöitä. Osaamispula on aito ongelma Suomen kilpailukyvylle.
Valtion ei tule nyt suitsia kiihtynyttä inflaatiota hätiköidysti esimerkiksi valtakunnan tason polttoaineveron alentamisella, vaan kannustamalla suomalaisia pitkäjänteisesti kohti kestävää kasvua. Suomessa on historian aikana selvitty monista vaikeuksista yhteishengellä ja sisukkuudella. Näin on varmasti nytkin.