Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Energia puhuttaa Mikkelissä

Olen yhdessä Matti Kunnaksen ja Martti Lokan kanssa esittänyt, että Etelä-Savon Energian ja Suur-Savon Sähkön yhteistyötä tiivistetään ristiinomistuksella. Järjestelyn jälkeen Mikkelin kaupungin omistus Suur-Savon Sähköstä on sama kuin Suur-Savon Sähkön omistus Etelä-Savon Energiasta.

Tällä hetkellä Mikkeli omistaa Etelä-Savon Energiasta 100 prosenttia ja Suur-Savon Sähköstä 14,5 prosenttia. Tavoitteena on ristiinomistus 20–40 prosenttia. Emme siis esitä, että Etelä-Savon Energia tai osa siitä myydään Suur-Savon Sähkölle. Tällaisten valheellisten väitteiden tarkoitus on vain tunnepohjaisesti yrittää vaikuttaa oletettuihin kannattajiin.

Järjestelyssä kummankin yhtiön arvonmääritys suoritetaan samoilla perusteilla eli yrityskauppojen normaaleilla laskentasäännöillä, joissa tuloksentekokyky yhdistetään taseen saataviin ja velkoihin.

Lopputuloksena on yhteistyö, jossa voidaan ottaa käyttöön kummankin yhtiön parhaat puolet ja entistä vahvempana kohdata markkinoiden haasteet. Samalla omistus säilyy maakunnassa ja omistajien asema kummassakin yhtiössä selkenee.

Positiivisina seikkoina tunnistamme ainakin seuraavaa:

Energian eli sähkön ja kaukolämmön tuotanto sekä hankinta voidaan optimoida isommassa yhteisössä. Investoinnit voidaan suunnata sinne, missä ne ovat tehokkaimpia. Päällekkäisistä toiminnoista voidaan luopua.

Suurempi ja vahvempi yhteisö on houkutteleva työpaikka, mikä auttaa ammattitaitoisen henkilökunnan saamista. Työntekijät voivat joustavammin liikkua yhtiöiden välillä.

Kummankin yhtiön omistuksen arvoa voidaan kohottaa järjestelmällisesti. Osingonmaksukyky nousee ja osingonmaksupolitiikka optimoidaan.

Etelä-Savon Energian ja Suur-Savon Sähkön liittoa on yritetty useasti. Aina se on kaatunut lähinnä valtapoliittisiin tai asiakasmaksuihin liittyviin seikkoihin. Näiden osalta esitämme seuraavaa:

Suur-Savon Sähkö saa Etelä-Savon Energian hallitukseen ja Mikkelin kaupunki Suur-Savon Sähkön hallitukseen omistusosuuttaan vastaavan edustuksen. Hallituksia vahvistetaan liiketoimintaa ja erityisesti energialiiketoimintaa tuntevilla ammattilaisilla. Koska kumpikin yhtiö on osa kunnallista palvelutuotantoa, niiden toimielimissä noudatetaan poliittista edustavuutta.

Yhtiökokouksissa äänimäärä on sama kuin osakeomistus. Siten Suur-Savon Sähkön yhtiöjärjestyksestä poistetaan äänileikkuri, joka rajaa kunkin osakkaan äänimäärän maksimissaan kymmeneen prosenttiin. Vihamieliset valtaukset estetään osakassopimuksella ja etuosto-oikeudella.

Suur-Savon Sähkön yhtiöjärjestyksessä olevaa lunastuslauseketta muotoillaan siten, että lunastushinta on selkeästi yhtiön arvoa kuvaava. Tällä hetkellä lunastushinta noudattaa viimeisissä kaupoissa käytettyä hintaa, joka on selkeästi alle yhtiön oikean arvon.

Sähköverkot ja siirtohinnat pidetään erillään pitkälle 2030-luvulle eli niin kauan, kunnes Suur-Savon Sähkö on rakentanut ja maksanut säävarmat verkot. Koska Etelä-Savon Energia on jo omat verkkonsa rakentanut, on kohtuullista, että sen asiakkaat eivät joudu maksamaan maakunnissa tapahtuvia investointeja.

Tiedämme, että järjestely ei ole helppo. Kummallakin puolella on vahvoja vastustajia. Siitä huolimatta yritämme, koska näemme, että se on Mikkelin ja koko maakunnan etu.

Vaikka esityksemme ei olekaan suorassa yhteydessä Mikkelin talouteen, tällä pystytään hoitamaan myös kaupungin sekä eräiden muiden kuntien alijäämäongelma. Kyse ei ole pelkästä kirjanpito-operaatiosta, vaan samalla saamme entistä vahvemman maakunnallisen energiayhteisön. Toki muutkin vaihtoehdot ovat käytettävissä, jos tämä järjestely ei toteudu.

Tahdon myös tuoda esille taustani, koska siitäkin liikkuu mitä hurjempia huhuja: Minulla ei ole mitään henkilökohtaista yhteyttä kumpaankaan energiayhtiöön, mutta tunnen ne entisen työni ja luottamustoimieni kautta. Olen jo parin vuosikymmenen ajan analysoinut yhtiöitä sekä toiminnallisesti että taloudellisesti.

Matti Kunnas ja Martti Lokka ovat keskustalaisia vaikuttajia ja heillä on tausta Suur-Savon Sähkössä.

Kukaan meistä ei saa henkilökohtaista hyötyä tai haittaa, käy tässä järjestelyssä miten tahansa. Kukaan ei käy eduskuntavaalikampanjaa eikä valmistaudu muihinkaan vaaleihin.

Nyt on aika nousta tunteiden kaivamista poteroista ja tehdä mikkeliläisille sekä koko maakunnan asukkaille todellinen palvelus. Koska en ole sitoutunut kumpaankaan yhtiöön, on minulla mahdollisuus toimia välittäjänä ja viestinviejänä molempiin suuntiin.

Jouko Kervinen

Kirjoittaja on mikkeliläinen kokoomuksen kaupunginvaltuutettu.