Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Miksi meillä on piikkipaikka piikkiongelmassa?

Huumausaineet ovat viheliäinen ongelma. Se on niin viheliäinen, että yhdeksi ratkaisuksi on tarjottu kaikkien huumausaineiden rangaistavuuden poistamista. Jotainhan ongelmalle on oikeasti tehtävä, sillä meillä kuolee nuoria huumeisiin aivan liikaa. Pidämme piikkipaikkaa hallussa alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa eurooppalaisessa vertailussa.

Kuumin keskustelu aiheen ympärillä käydään juuri nyt toisenlaisista piikkipaikoista, eli käyttöhuoneista. Yhteiskunnan pitäisi tarjota tiloja, joissa huumausaineita voisi käyttää turvallisesti. Asia on syytä perinpohjaisesti selvittää, mutta tästä saattaa löytyä isoja lainsäädännöllisiä mutkia, joiden oikominen voi osoittautua liian haasteelliseksi. Sehän tarkoittaisi osittaista, hyvin pistemäistä depenalisointia.

Toisaalta me jaamme tälläkin hetkellä huumausaineiden käyttövälineitä yhteiskunnan piikkiin ja myöskin korvaushoitolääkkeitä, jotka käytännössä ovat huumausaineita, varsinkin väärinkäytettyinä. Käyttöhuoneet tässä mielessä eivät olisi niin suuri harppaus, että siinä housut keneltäkään repeäisi. Depenalisointia on osittain harjoitettu jo 2000-luvun alusta saakka huumausaineiden käyttörikosten osalta – alaikäisiä eikä hoitoon haluavia saa rangaista.

Käyttöhuoneet olisivat hyvä mahdollisuus tarjota käyttäjille hoitoa. Tämä on hyvä peruste, mutta ongelmana on se, ettei päihdehoito toimi. Viesti joka puolelta on sama – hoitoon pääsy on erittäin vaikeaa, jos ei jopa mahdotonta. Esimerkiksi Kuopion katkaisuhoidossa on 12 hoitopaikkaa, joista 3–5 on huumeiden käyttäjille. Meillä ei ole edes omaa päihdeohjelmaa lapsille eikä nuorille. Jos otetaan käyttöhuoneet käyttöön, pitää laittaa samalla koko päihdehoito remonttiin.

Koska huumausaineet ovat vaikea ongelma, on niiden hoitokin vaikea asia. Ketään ei hoideta väkisin. Suurin osa huumausaineiden käyttäjistä ei pidä käyttöään ongelmana, eikä siksi halua hoitoa. Moni ongelmakäyttäjä on niin ongelmissa, ettei heillä ole sairaudentuntoa. Siksi sielläkään hoidolle ei tunneta tarvetta. Kun hoidon nimeen vannotaan, pitäisi ymmärtää, mitä päihdeongelman hoitaminen ihan oikeasti tarkoittaa.

Yhtenä hyvin usein toistuvana perusteluna esitetään sitä, että sitten saataisiin piikit pois leikkipuistoista. Miksi ylipäätään pitää mennä leikkipuistoihin piikittelemään? Ne on lapsille tarkoitettuja. Kyllä tässä käyttäjiltäkin jotain vastuuta voidaan vaatia. Tunnen useitakin huumeiden käyttäjiä, jotka pitävät tätä hyvinkin tuomittavana toimintana. Ongelmat ovat ongelmia, mutta miksi niiden kanssa näin pitää toimia?

Jos selvittelemään ruvetaan, kannattaisi ensimmäisenä selvittää, miksi meillä käytetään niin paljon huumeita? Miksi nuoret turvautuvat yhä useammin huumeisiin? Mitä juurisyitä näillä ongelmilla on? Mitä niille pitää tehdä?

Marko Kilpi

Kirjoittaja on kuopiolainen kokoomuksen kansanedustaja.