Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Haluaisin olla ylpeä Mikkelistä

Minä ja me muut haja-asutusalueella asuvat – elantomme kovalla työllä ansaitsevat ammatinharjoittajat, palkkatyössä käyvät ja yrittäjät Mikkelin kaupungin entisistä ympäristökunnista – olemme huolestuneina seuranneet Mikkelin kaupungin virkamiesten ja luottamusjohdon tapaa korjata Mikkelin vahvasti alijäämäistä taloutta. Järjettömäksi paisutettua ”veljenpoikaa” pyritään pienentämään kaiken maailman säästölistanäpertelyillä eikä uskalleta kajota niihin kustannuseriin, joilla taloutta aidosti pystytään pitkäjänteisesti kohentamaan.

Säästölistanäpertelyt, joissa saadaan muutaman kymmenen tai sadan tuhannen euron laskennallinen säästö vuositasolla, aiheuttavat lähinnä mielipahaa, mainehaittaa ja varmuudella lukuisasti mannekiineja, jotka mieluusti kertovat laajoissa verkostoissaan Mikkelin tavan toimia.

Aidosti on vaikeaa suositella Mikkeliä yrityksille ja uusille asukkaille! Ylpeys sinänsä upeasta, luonnonläheisestä ja aikoinaan vireästäkin Mikkelin seutukunnasta on kadonnut useimmilta haja-asutusalueiden asukkailta jatkuvan kurjistuspolitiikan takia.

Menemättä syvällisemmin katastrofaalisen taloustilanteen syihin, näin maallikkoinsinöörinä voisi kuvitella, että vastuullinen luottamusjohto tekisi pikaisia päätöksiä niiden kustannuserien osalta, joilla on aidosti vaikutusta taloustilanteen korjaamisessa.

Ymmärrettävää toki on että, poliitikon uudelleenvalinta saattaisi kyseenalaistua, jos esimerkiksi Mikkelin kaupungin talousarvion 2022 henkilöstökuluista leikkaus olisi kymmenen prosenttia, mikä vastaa Mikkelissä noin kymmentä miljoonaa euroa vuodessa pysyvinä säästöinä.

Lisäksi palveluiden ostojen kahden prosentin säästöllä – vastaten noin kuutta miljoonaa euroa vuodessa – ja kymmenen prosentin henkilöstökulusäästöllä katettaisiin muodostunut alijäämä kolmessa vuodessa.

Säästöt palveluissa tulisi toki kohdentua niihin kohteisiin, jotka eivät laajasti ja tasapuolisesti palvele peruspalveluna koko Mikkelin alueen väestöä. Luonnollisesti vastuuntuntoiset päättäjät huomioisivat kehitysnäkökulman päätöksissään, koska viimekädessä vain substanssia luova toimeliaisuus tuo uusia yrityksiä, työpaikkoja, asukkaita, turisteja ja vapaa-ajan asukkaita.

Tällä lähestymistavalla voidaan luoda edellytykset pitkäjänteiselle talouden kohentumiselle. Aktiivisella ja positiivisella kehittämisellä muutaman vuosikymmenen kuluessa saataneen Mikkelin ryvetetty mainekin kohennettua.

Samoin voisi kuvitella, että kaikkiin Mikkelin kaupungin osakasyhtiöiden hallituksiin tulisi valittua aidosti sitoutuvia vastuunottajia ja kunkin toimialan aitoa kompetenssia ja vahvaa projekti- ja talousosaamista omaavia henkilöitä. Pelkästään hallituspalkkioilla sekä pullakahveilla ja lounailla käyvien poliitikkojen tilalle löytyisi varmasti Mikkelistä todellista osaamistakin. Erityisen silmiinpistävää on ollut, että joidenkin pahasti alijäämäisiä tuloksia tehneiden Mikkelin kaupunkiyhtiöiden hallituksen jäsenet ovat saaneet tili- ja vastuuvapauden huolimatta holtittomasta varojen käytöstä ja piittaamattomuudesta hyvän hallinnointitavan vaatimuksien osalta.

Maalaisjärjen käyttäjiä ei lie liiemmin kantakaupungista löydy, mutta yksi hyvä toimintaohje kuitenkin tarjottakoon: lypsävää lehmää ei kannata tappaa. Asustelkoon tämä Mansikki sitten kantakaupungissa tai haja-asutusalueella. Olkoon tämä ohjaava linjaus kun omaisuutta realisoidaan velkataakan pienentämiseksi.

Brändin kiillotuskampanjat eivät ratkaise millään lailla Mikkelin mainetekijöitä vaan kaikki on lähdettävä oikeudenmukaiseksi koetuista teoista koko Mikkelin kaupungin alueella. Palveluiden turvaaminen ja saatavuus oikeudenmukaisesti tulee kokea niin Mikkelin kaupungin kuin vapaa-ajan asukkaidenkin. Jokainen mainetutkija tietää, että vanhan asiakkaan ja asukkaan pitäminen maksaa yhden yksikön, mutta menetettyä asukasta saa kosiskella napakalla pussukalla kultarahoja eikä silläkään vielä saada takaisin Mikkeliin.

Mieluusti haluaisin olla ylpeä Mikkelistä, mutta millä perustelisin sen itselleni?

Raimo Laitinen

Kirjoittaja on suomenniemeläinen.