Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Rikoksen uhreille kehitetään palveluja

Satu Taavitsainen kirjoitti Länsi-Savossa rikoksen uhrin asemasta, erityisesti seksuaalirikosten uhrin asemasta. On hyvä, että seksuaalirikoksista ja lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta puhutaan julkisuudessa, koska tietoisuus, ettei ole ainoa, joka on joutunut tällaisen rikoksen uhriksi, voi lieventää uhrin häpeän tunnetta.

Seksuaalirikoksen uhreiksi joutuneiden asemaa on pyritty pitkään parantamaan. Koska lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö voi pysyä pimennossa pitkään, lainsäädännössämme on pidennetty vanhenemisaika alle 18-vuotiaisiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin. Teon saa syytteeseen aina niin kauan kunnes uhri on 28-vuotias. On uhreja, jotka vasta aikuistuttuaan pystyvät avautumaan asioista ja harkitsemaan mahdollisen rikosilmoituksen tekoa. Uhri voi myös miettiä valmiuttaan rikosprosessiin, jossa tapahtunut käydään oikeuden edessä uudelleen yksityiskohtaisesti läpi.

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö voi olla myös riitelevien osapuolien lyömäase. On tilanteita, joissa huoltajuudesta ja tapaamisesta riitelevistä vanhemmista toinen heittää jopa täysin perusteettomasti epäilyn toisen vanhemman tekemästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä lasta kohtaan.

Kaikkien rikoksen uhrien ensi linjan auttajana toimii muun muassa Rikosuhripäivystys. Valtakunnallinen organisaatio auttaa niin puhelimitse kuin chat-palveluilla sekä henkilökohtaisilla tapaamisilla kaikenlaisten rikosten uhreille. Mukana toiminnassa on niin vapaaehtoisia kuin ammattilaisiakin. Vapaaehtoisten keskeisenä tehtävänä on ohjata avun tarvitsija oikean tiedon äärelle tai oikean tahon luo. Yhteydenottajana voi olla uhri itse tai uhrin läheinen. Tukinainen järjestää palveluja kohdennetusti seksuaalirikoksen uhreille.

Taavitsaisen mainitsemia Seri-keskuksia on maahamme viimeisen viiden vuoden aikana perustettu 16, ja verkosto on tarkoitus saada kattavaksi. Seri-keskus on seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö kaikille yli 16-vuotiaille sukupuolesta riippumatta.

Lasten seksuaalisen väkivallan tutkimista ja hoitoa kehitetään Suomessakin eurooppalaisella ohjelmalla, jota kutsutaan lastenasiaintalo-malliksi. Kyseessä on eri toimijoiden yhteistyömalli, jolla lapsiystävällisin menetelmin pyritään selvittämään rikosta ja antamaan lapselle tukea ja hoitoa.

Anne Hujala

Kirjoittaja on ristiinalainen ja on työssään ollut kehittämässä lastensuojelua ja rikoksen uhrien palveluja.