Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Aikuisten tehtävä on turvata lapsen koulutie

Kuluneella viikolla on monissa perheissä vietetty päivää, jonka vanhemmat muistavat aina, usein myös lapsi itsekin. Ekaluokkalaisen ensimmäisessä koulupäivässä on jotain sellaista, mikä saa aikaan haikeuden tunteen ja pistää sydämen läpättämään.

Koulutyön aloittaminen on tärkeä hetki lapsen elämässä, vaikka hyvää esimakua hän olisikin saanut siihen jo varhaiskasvatuksessa.

Ensimmäiselle luokalle menevän lapsen mieltä askarruttavat todennäköisesti eri asiat kuin vanhempien.

Siinä missä lapsi saattaa pohtia, löytyykö hänelle kavereita ja onko opettaja kiva, voivat vanhemmat olla huolissaan mahdollisesta kiusatuksi tulemisesta ja lapsen syrjäytymisestä.

Koulutyön turvallisuuden lisäksi huolta aiheuttaa usein myös koulumatka. Lapsen huomiointikykyyn ja liikenteen ymmärtämiseen ei voi luottaa, ja siksi muiden tiellä liikkuvien on varmistettava koulumatkan turvallisuus.

Hyvin sujuvasta ja turvallisesta koulumatkasta ovat vastuussa aikuiset, joten tulevina viikkoina autoilijoiden on syytä olla erityisen tarkkaavaisia liikenteessä.

Myös poliisi on huomioinut koulujen alkamisen valvomalla seuraavan kahden viikon ajan liikennettä etenkin taajamissa ja koulujen läheisyydessä, mikä on erinomainen asia. Tuolloin poliisia kiinnostaa niin ajonopeudet, punaisia päin ajot kuin suojatiesäännöt.

Koulutyön hyvä alku on lapselle tärkeää. Vanhempien aito kiinnostus lapsen koulunkäyntiä kohtaan sekä tuki ja yhteistyö opettajan kanssa ovat merkityksellisiä asioita. Vanhempien asenteiden tiedetään vaikuttavan merkittävällä tavalla siihen, kuinka lapsi itse suhtautuu koulunkäyntiin, mutta myös hänen koulumenestykseensä.

Myös opettajien jaksaminen on hyvän koulutyön perusta. Liian suuret luokkakoot, kouluavustajien vähäisyys, uusien, opetustyöhön kuulumattomien tehtävien määrän jatkuva kasvaminen uuvuttavat tuoreimman tutkimuksen mukaan opettajia yhä enemmän.

Siksi hyvä yhteistyö koulun ja kodin välillä on paras tapa tukea opetustyötä. Suurimman hyödyn siitä saa aina lapsi.