Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Nyt on aika puhua energiayhtiöistä – Päättäjät, päättäkää ja perustelkaa!

Päättää voi monella tavalla. Yksi tapa on päättää, mitä halutaan ja mitä tehdään. Toinen tapa on mennä vastustuksen kautta ja päättää, mitä ei haluta. Tavoissa on iso ero. Kumpi Mikkelissä vallitsee?

Kaupungin pitäisi pian ratkaista, mitä se tekee omistuksillaan energiayhtiöissä. Kunhan kuntapolitiikan syksy kunnolla käynnistyy, nämä järjestelyt ovat kaikkein kuumin aihe.

Jotain täytyy tehdä, jotta kaupunki pystyy kattamaan taseestaan aikaisempien vuosien tappiot.

Viime talvena ykkösvaihtoehdoksi valmistelussa nousi kaupungin kokonaan omistaman Etelä-Savon energian eli Esen osakkeilla tehtävät järjestelyt – käytännössä vähemmistöosuuden myynti jollekin ulkopuoliselle taholle.

Esen hallinnossa tämä ei miellyttänyt. Siellä ideoitiin keväällä ratkaisu, jossa kaupungin vesilaitos yhtiöitettäisiin ja siirrettäisiin Eselle. Samassa hötäkässä myytäisiin 30 miljoonalla eurolla Esen omistamaa vesivoimaa, jotta kassaan saadaan riihikuivaa rahaa.

Kuulin jostain menettelytapaan liittyvää arvostelua. Häntä kuulemma heiluttaa koiraa. Miksei näinkin. Toisaalta on arvostettavaa ja rakentavaa, ettei vain jumiteta poteroon vastustamaan, vaan ideoidaan uusia vaihtoehtoja.

Kesällä tuli julkisuuteen myös kolmen vaikuttajan lobbaama esitys Suur-Savon sähkön ja Esen ristiinomistuksesta. Tätäkin tietysti paheksuttiin, vaikka ratkaisujen etsimisestä oli kyse yhtä lailla.

Suur-Savon sähkön muissa kuntaomistajissa Mikkelin pyrkimykset yhtiön kehittämiseen ja omistuksilla tehtäviin järjestelyihin eivät ole herättäneet mitään vastakaikua.

Lyhyellä tähtäimellä tämä tarkoittaa, että Mikkelin vaihtoehdot rajoittunevat nyt Esen ympärille. Pidemmällä aikajänteellä vastahanka vaikeuttaa myöhempiäkin Esen ja Suur-Savon sähkön yhteistyökuvioita.

Perjantaina julkisuuteen tuli tietoja kaupungin energiatyöryhmän pohdinnoista. Rivejä ja rivienvälejä tulkitsemalla ryhmän enemmistö näyttäisi kallistuvan Esen vähemmistöosuuden myymiseen. Toisena päävaihtoehtona näyttää olevan vesilaitoksen yhtiöittämiseen liittyvät järjestelyt.

Jos saa toivoa, arvostaisin sitä, että arvailuista kohta päästäisiin. Pian olisi valtuustoryhmien sekä yksittäisten poliitikkojenkin aika kertoa, miten haluavat asioita viedä eteenpäin.

Tähän asti äänessä ovat olleet lähinnä yhden vaihtoehdon vastustajat.

Yhtä tärkeää kuin mielipiteiden kertominen on niiden huolellinen perustelu. Näin iso päätös kannattaa tehdä faktapohjaisesti.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.