Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Vesimaksujen korotuksia voi tulla kaikissa tapauksissa

Onko vesilaitoksen yhtiöittäminen patenttilääke Mikkelin talouskriisiin?

Mikkelin kaupungin taloudessa on kaksi ongelmaa: kertyneet alijäämät ja jatkuvasti alijäämäinen käyttötalous. Molemmat pitäisi korjata pikaisesti, jotta vältytään valtion kriisikuntamenettelyltä.

Käyttötalouden tasapainottaminen tulee olemaan poliittisesti vaikeaa. Se on nähty vuosien mittaan: jokaiselle kaupungin toiminnalle löytyy joku puolustaja. Sote-uudistuksen vaikutus kaupungin talouteen on iso kysymysmerkki. Vaikka sote-kulujen yllätykset häviävät, voi uudistuksen valtionosuusmekanismi iskeä Mikkelin rahoihin ison loven. Todennäköisesti sote-uudistus ei siis ratkaise talousongelmia ja säästöjen etsimistä on jatkettava.

Kertyneiden alijäämien kattamiseksi on pohdinnassa lähinnä kaupunkikonsernissa olevan omaisuuden myynti tai selvitystyössä esille noussut kaupungin vesilaitoksen yhtiöittäminen. Myyntikohteiden suhteen ovat katseet suuntautuneet kaupungin energiaomistuksiin, mutta näistä on vaikeaa saada aikaan poliittista yksimielisyyttä.

Tällä hetkellä vesilaitoksen yhtiöittäminen ja mahdollinen myynti kaupungin omistamalle Etelä-Savon Energialle vaikuttaa yhdeltä realistiselta vaihtoehdolta. Vesilaitoksen yhtiöittämisessä on ideana se, että vesilaitoksen verkostojen ja muun omaisuuden arvoja määritellään kirjanpidossa uudestaan niin sanottuun käypään arvoon.

Alustavien konsulttilaskelmien mukaan tästä seuraisi noin 56,5 miljoonan euron arvonkorotus, millä kuitattaisiin Mikkelin kaupungin alijäämät ja vielä jäisi ylikin. Tällä hetkellä vesilaitoksen omaisuus on siis käytännössä kirjanpidollisesti aliarvostettu. Oma kysymyksensä on se, voivatko esimerkiksi kaupungin tilintarkastajat hyväksyä tällaisen alijäämien kattamiskonstin. Ehkä voivat.

Kuvioon liittyy myös Etelä-Savon Energian omistaman sähköntuotantoyhtiö Koskienergia Oy:n osuuden myynti. Myyntituloilla Etelä-Savon Energia maksaisi osan kauppasummasta, kun vesilaitos myytäisiin ESE:lle. Näin siis kaupunkikonsernin ulkopuolelta tulevat Koskienergian myyntitulot uitettaisiin kaupungille.

Järjestelyn varjopuolena on esitetty muun muassa se, että vesilaitoksen yhtiöittämisen seurauksena vesimaksuja jouduttaisiin korottamaan jopa lähes viidenneksellä. Tämä näkemys voi kertoa siitäkin, että vesihuoltolakia on Mikkelissä tähän asti tulkittu joustavasti. Laki nimittäin sanoo, että vesihuoltomaksuilla pitää pitkällä aikavälillä kattaa vesihuoltolaitoksen uus- ja korjausinvestoinnit ja kustannukset. Toisin sanoen vesilaitoksen pitää tulla omillaan toimeen. Jos se edellyttää maksujen korotuksia, niin korotuksia pitäisi tehdä riippumatta siitä, onko vesilaitos Esen tai kaupungin alaisuudessa.

Kirjoittaja on Länsi-Savon toimittaja.