Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Maaseudun tulevaisuus

Viemäritukoksesta alkanut ikävyyksien kierre johti varojen loppumiseen kaavilaisessa taloyhtiössä konkurssihakemukseen.

Lehtiartikkeli kertoo oleellisen maaseudun tulevaisuudesta. Kaavilaisen taloyhtiön tapaisia varattomia, putki- ynnä muuta remonttia kaipaavia taloja on Itä- ja Pohjois-Suomi pullollaan.

Väestö Itä- ja Pohjois-Suomessa vanhenee ja vähenee. Kuolleisuus ja muuttoliike ylittävät syntyvyyden, palvelut loppuvat, tiet rapistuvat ja nuoret lähtevät opiskelemaan tai työn perässä keskuksiin. Uusia työpaikkoja ei synny, sillä työntekijöitä ja tuotteiden kysyntää ei ole. Elinkelpoisetkin maatilat käyvät kamppailua elämästä ja kuolemasta.

Parempaa ei ole odotettavissa. Yhä suurempi osa kansanedustajista valitaan Etelä- ja Lounais - Suomesta. Turvatakseen valintansa päättäjät pitävät alueidensa puolta.

Poliitikot ovat vuosikymmeniä puhuneet koko Suomen asuttuna pitämisestä. Mitään ei ole juurikaan tehty suomettuneeksi haukutun Kekkosen ajan mentyä. Kekkosen vuosikymmenillä sentään perustettiin maakuntayliopistot sekä Itä- että Pohjois-Suomeen valtioenemmistöistä teollisuutta ja tuettiin peruselinkeinoa maataloutta.

Olisiko aika panostaa turvapaikanhakijoihin ja maahanmuuttajiin valtion ja kuntien budjeteissa suunnatut miljardit haja-asutusalueilla olevien suomalaisten hyvinvointiin?

Taito Taskinen

Kirjoittaja on kuopiolainen.