Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Työvoimapulaan verokannustin

Samaan aikaan kun Suomea riivaa työvoimapula, on työvoiman ulkopuolella enemmän ihmisiä kuin koskaan. Tämä on itse aiheutettu ongelma, joka on pahentunut Marinin hallituskaudella.

Korjausliike-puolue ehdottaa ansiotuloveron selvää laskemista henkilöille, joilla on halua jatkaa työuraa eläköitymisiän jälkeen. Järjestelyä voisi pilotoida sote-alan lääkäreiden ja hoitajien keskuudessa, koska siellä on huutava pula tekijöistä.

Eläköityvien ihmisten jatkaminen työelämässä helpottaisi akuuttia lääkäri- ja hoitajapulaa. Suuruusluokkaa 3–5 prosenttiyksikön veronlasku jatkovuosille olisi kannustin, jolla kaikki voittaisivat.

Korjausliike katsoo, että ensimmäinen pilotti olisi syytä aloittaa heti sotessa, jossa tarvitaan enemmän tekijöitä ja vähemmän hallintoa.

Idea veroporkkanasta on sukua TyELin lykkäyskorotukselle lisätyövuosina. Veroporkkana on konkreettinen ja vaikuttava keino hoitaa soten työvoimapulaa, eikä ole pois keltään. Jos pilotti vaikuttaa onnistuneelta, sitä voidaan laajentaa.

Markku Siitari

Kirjoittaja on mikkeliläinen Korjausliike-puolueen Etelä-Savon alueyhdistyksen puheenjohtaja.