Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Suomen tuodaan kallista kuitupuuta

Venäisen puun tuonnin loppuminen on vienyt kuitupuun ostajat Baltian maihin ostamaan sieltä lähinnä koivukuitupuuta yli kolminkertaisella hinnalla kotimaiseen hintaan verrattuna.

Suomalaisesta koivusta maksetaan myyjille 20-23 euroa kuutio.

Samaan aikaan suomalaiset ostajat ostelevat Virosta, Liettuasta ja Latviasta koivukuitupuuta 70-80 euroa kuutiolta.

Kyllä ostajille tulee kalliiksi suomalaisen kuitupuun hinnan pitäminen nykyisellä tasollaan ja takaamaan ostajayhtiöille niiden historian suurimmat voitot.

Suomessa sellua valmistaa vain kolme toimijaa UPM, Stora Enso ja metsänomistajien Metsä Group.

Erityisen härski on metsänomistajien oman yrityksen rooli olla mukana toiminnassa, jolla pyritään alentamaan sen omistajille maksettavaa puun hintaa.

Periaatteessa tämän ei pitäisi olla myöskään kaikkien muidenkaan tuojien osalta tarvetta, kun metsien harvennushakkuut laahaavat jäljessä kaukana metsänhoidollisista tavoitteista.

Se, miksi kuitupuun kauppa ei käy, johtuu ostajien alhaisista hintatarjouksista. Toisaalla myyjät ovat kyllä hyvin tietoisia sellutuotteiden hyvistä hinnoista maailmanmarkkinoilla.

Täällä metsien äärellä ei ole yhdentekevää, mitä kuitupuusta maksetaan.

Vuositasolla kaikesta metsistä hakattavasta puusta puolet on kuitupuuta, eli runsaat 30 miljoonaa kuutiota.

Ei ole samantekevää, onko sen hinta runsaat 20 euroa vai 70 euroa kuutiolta.

Hinnalla olisi valtava merkitys myös aluetaloudellisesti, kun metsät kasvat täällä maakunnissa, ei miljardivoittoja tekevien metsäjättien pääkonttoreiden pihamailla.

Pentti Jormanainen

Kirjoittaja on mikkeliläinen.