Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kurkistus tulevaan

Tulevaisuuden verhon raoittamiseen on tällaiselle tuiki tavalliselle pohdiskelijalle kaksi passelia työkalua, terve maalaisjärki ja vanha kansanviisaus: "Oma suu on aina lähempänä kuin kontin suu."

Jos nyt unohdetaan tukalat "tappajahelteet" siellä ja tulvat täällä, leimaa-antavaa on epävarmuus: suomineito on vaarassa ajautua tulevana talvena sähkönsäännöstelyyn. Ranskalaisten asenteita pyritään muokkaamaan vastaanottavaisiksi samalle kurjuudelle. Saksassa uhkakuvana on yhdistelmä kaasupula ja talvi. Paljon helpompaa ei näyttäisi olevan muuallakaan läntisessä Euroopassa.

Jos ja kun tuo uhkakuva ainakin jonkinasteisena toteutuu, siitä seuraa väistämättä jotakin. Tuskinpa nimittäin rajoitukset ja ainakin jonkinasteinen elintason lasku kelpaavat purematta nieltäviksi. Lakot sekä rauhalliset että vähemmän rauhalliset mielenosoitukset ovat erittäinkin todennäköisiä. Ehkä levottomuudet laajemminkin.

Kaikkeen tähän kurjuuden uhkaan on tietysti syynä Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Venäjään kohdistetut pakotteet. Kunhan vain Moskovalla ei olisi näppinsä pelissä, kun ammattirettelöitsijät syöksähtelevät maasta toiseen lietsomassa levottomuuksia. Siinä tulee olemaan poliitikoilla naurussa pitelemistä, kun markkinoivat kansalaisilleen ei oota ja Venäjä samanaikaisesti seireeninlaulullaan kuiskailee korviin, että kaasu- ja sähkönpuutteenne on itseaiheutettua. Me emme ole koskaan kieltäytyneet myymästä. Te olette kieltäytyneet ostamasta.

Niin, miten paljon ollaan valmiita tinkimään omasta hyvästä Ukrainan hyväksi? Tuskinpa paljoakaan. Todennäköisintä lienee, että ummistetaan silmät ja korvat ja ollaan ikäänkuin ei tehtäisikään kauppaa. Poliitikojen tehtävänä on sitten selvittää asiaintila suurena saavutuksena. Vältytään kaasu- ja sähköpulalta. Ukraina saa materaaliapua niin paljon kuin tiet vetävät.

Kuka voitti?

Jorma Huttunen

Kirjoittaja on mikkeliläinen.