Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Outoa kaavoitusta Puumalassa

Kunnan yleiskaavoituksessa on ollut tiettyjä yleisesti hyväksyttyjä periaatteita. Yksi sellainen on ollut pienten rakentamattomien saarten säilyttäminen luonnontilaisena.

Nämä pienet saaret ovat järvimaiseman helmiä. Ne ovat tarpeellisia kohteita virkistyksen, suojelun ja vesiliikenteen turvallisuudenkin kannalta. Rantayleiskaavojen laadinnassa on näiden pienten rakentamattomien saarten rakennusoikeudet siirretty mahdollisuuksien mukaan mantereelle. Tällöin myös lomarakennuksen käytettävyys on vaivattomampaa ja mahdollistaa myös pitempiaikaisen käytön.

Nyt kunta on avaamassa Pandoran lippaan eli siirtämässä mantereen rakennusoikeutta pieneen saaseen. Siis täysin nurinkurista. Nykyisellään Nuottassaarella Varmavirralla ei ole rakennusoikeutta ja saari on varattu virkistyskäyttöön. Jos tällainen kaavamuutos hyväksytään, on se ennakkotapaus seuraavien tapausten käsittelyssä. Eli mahdoton kieltäytyä tasapuolisuuden nimissä vastaavissa kaavamuutoksissa.

Täytyy muistaa, että aikoinaan kunnan hyväksyessä Mannilanniemen matkailukaavan sallittiin kaavaan rakennusoikeutta reippaasti normaalia enemmän ja siksi maanomistaja suostui säilyttämään Nuottasaaren ilman rakennusoikeutta virkistysalueena.

Kaavoituksella luodaan asumisturvallisuutta eli sitä, että ympäristö säilyy jotakuinkin sellaisena, kuin hyväksytyissä kaavoissa on esitetty. Kaavaratkaisut ovat yleensä eri intressien (maanomistaja, rakentaminen, suojelu, yleinen virkistys ynnä muut) konsensus. Nyt on kunta lähtenyt maanomistajan juoksupojaksi, unohtaen maankäytössä muutkin tarpeet, esimerkiksi virkistyskäytön. Eräässä toisessa kaavaehdotuksessa ollaan lähes arvoton ja epäkelpo tontti jalostamassa uudeksi rantarakennuspaikaksi naapurin rantasaunan edustalle ja kaventamalla vapaata rantaviivaa.

Kunnassa on menossa varsinainen hulapaloo rantayleiskaavoituksessa. Kaikki tuntuu käyvän. Rantayleiskaavojen kokonaisuus on täysin hukassa. Mitkään periaatteet eivät tunnu olevan lähtökohta, vaan käydään ajomieheksi jonkun intressin puolesta. Asukkaiden kuulemiset ovat vain lain edellyttämä paha, eikä muistutuksilla ole mitään vaikutusta.

Hyväksymmekö pikkuhiljaa tapahtuvan järvimaiseman tuhoamisen ja virkistyskäytön estämisen vai näemmekö pitkälle tulevaisuuteen ja pidämme alueemme kiinnostavana ja emme hyväksy leväperäistä kaavoitusta.

Martti Laine

Kirjoittaja on puumalalainen perussuomalaisten kunnanvaltuutettu sekä kunnanhallituksen ja teknisen lautakunnan jäsen.