Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Seurustelun ei kuulu satuttaa

Sinä huoltaja, vanhempi tai nuoren muu läheinen. Vaikka nuori mahdollisesti ottaa etäisyyttä sinuun kasvaessaan kohti aikuisuutta, on edelleen tärkeää, että kuljet vierellä ja olet läsnä. Olet hänelle tärkeä monella tapaa.

Siirtymät lapsuudesta nuoruuteen ja siitä aikuisuuteen muuttavat ja muotouttavat ihmissuhteita. On luonnollista, että nuoruusiässä ihastutaan palavasti ja kokeillaan seurustelua. Seurustelussa nuori opettelee uudenlaista tapaa olla suhteessa toiseen ihmiseen. Koska kyseessä on opettelu, on ymmärrettävää, että nuorella ei ole välttämättä vielä tietoa ja ymmärrystä kaikista tasa-arvoiseen yhdessä olemiseen liittyvistä asioista.

Seurusteluväkivalta kuten parisuhdeväkivaltakin voi olla monimuotoista. Henkistä, fyysistä, seksuaalista tai taloudellista väkivaltaa, tai kaikkia näitä yhdessä. Seurusteluväkivalta voi näyttäytyä vahvana mustasukkaisuutena sisältäen uhkailua ja haukkumista. Se voi olla toisen menemisen rajoittamista ja kontrollointia: kenen kanssa saa olla ja missä saa viettää aikaa. Miten toinen saa pukeutua. Myös seksistä sekä seksuaalisista teoista on oikeus kieltäytyä ilman pelkoa. Seurustelun päättäminen on myös jokaisen henkilökohtainen valinta. Erotilanteissa itsensä satuttamisella uhkaaminen tai kahden keskeisten intiimien asioiden levittäminen muille ovat vakavasti otettavia asioita. Seurusteluun ei kuulu pelon tai turvattomuuden tunteet. Seurustelun ei kuulu satuttaa.

Ole kiinnostunut nuoren elämästä ja ota tarvittaessa rohkeasti puheeksi hänen kanssaan asiat, jotka sinua huolestuttavat. Älä myöskään jää yksin, jos koet omassa parisuhteessasi pelkoa ja turvattomuutta tai olet huolissasi omasta käyttäytymisestä. Etelä-Savon alueella Viola – väkivallasta vapaaksi ry tarjoaa apua ja tukea perhe- ja lähisuhdeväkivallan kaikille osapuolille myös seurusteluväkivalta-asioissa.

Katariina Romo

Kirjoittaja on mikkeliläinen Viola – väkivallasta vapaaksi ry:n lasten ja nuorten erityistyöntekijä.