Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ruoantuotannon on muututtava kasvispainotteiseksi

Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelman tavoitteena on, että Suomi on hiilineutraali vuonna 2035 ja hiilinegatiivinen pian sen jälkeen.

Tavoite on vesittymässä. Se on jäänyt koronan ja Ukrainan sodan jalkoihin. Esimerkiksi lämmitysturpeen kunnia on palautettu, viljelyn siirtäminen turvemailta kivennäispelloille on keskeytynyt ja hallitus laski polttoaineen jakeluvelvoitetta.

Vaikka fossiilisten polttoaineiden päästöt saataisiin loppumaan välittömästi, mapallon keskilämpötilan nousua ei pystytä hillitsemään puoleentoista asteeseen esiteollisesta ajasta, jos ruoantuotanto jatkuu nykyisen kaltaisena. Näin arvioi Science-tiedelehdessä vuonna 2020 julkaistu tutkimus. Jos ruoantuotannon tavat eivät muutu, Pariisin ilmastosopimuksen kahdenkin asteen tavoite on tutkimuksen mukaan vaikea saavuttaa. (HS 31.8.).

En ole yksityisautoillut, lentänyt enkä risteillyt.

Eniten ympäristöä rasittavat naudanliha ja lammas. Niitä seuraavat muut lihatuotteet, ilmenee Oxfordin yliopiston jättitutkimuksesta. (HS 31.8.).

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja ihmisten terveyden ylläpitämiseksi ruoantuotanto on nopealla aikataululla muutettava kasvispainotteiseksi. Runsas lihansyönti on yhdistetty sydän- ja verisuonitauteihin, syöpiin ja diabetekseen. Yleensä terveellisyys ja ekologinen kestävyys kulkevat käsi kädessä.

Me kuluttajat olemme ruoantuotannon muuttamisessa avainasemassa, sillä ruokaketjussakin vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki. Jos kaupan lihatiskillä ostajat vähenevät ja ostokset pienenevät, myös lihan tuottaminen laskee ja kasvihuonekaasupäästöt alenevat.

Suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki on noin 10 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia vuodessa. Itsenäisyyden juhlarahaston Sitran laskurin mukaan oma hiilijalanjälkeni on noin 2,5 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia. En ole yksityisautoillut, lentänyt enkä risteillyt pariinkymmeneen vuoteen.

Lihankulutukseni on vuodessa noin 15 kiloa eli viidennes suomalaisen keskimääräisestä 79 kilosta. Pohjoissavolaisen mäkimaiseman etelärinteen hiekkamultamaassa kasvaneet perunat ja muut juurekset, kasvikset ja metsämarjat sen sijaan maistuvat. Savolaisen pellon lähes luomuviljasta leivottu ruis- ja kauraleipä sekä kaurapuuro ovat pitäneet miehen tiellä liki 90 vuotta.

Taito Taskinen

Kirjoittaja on kuopiolainen.