Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Syntyikö poika Sulkavalla?

Kiitos mainiosta ja koskettavasta jutusta Kankkusten pojan syntymisestä ambulanssissa Juvan paloaseman pihalla. Teksti ja kuvat tarjosivat vaikuttavat todisteet siltä, että poika syntyi tosiaankin Juvalla, ja vielä harvinaisella tavalla ja ainutlaatuisessa paikassa.

Mutta mitäpä lukee Länsi-Savon kuolinilmoituksessa 80 vuoden kuluttua, mikä on tänä vuonna syntyneiden poikien tilastollinen eliniän odote? Siinä lukee: syntyi Sulkavalla, mikä merkitään nyt pojan syntymäpaikaksi virallisiin rekistereihin äidin kotipaikan mukaan.

Miksi tämä historiallisen tosiasian väärennös? Ennen kunnioitettiin tosiasioita. Helsingin Sanomissa 7.8. julkaistiin valtiopäiväneuvos, yhteiskuntatieteen tohtori Reino Paasilinnan kuolinilmoitus. Syntymäpaikaksi oli merkitty 5.12.1939 Jäämerellä. Hän oli syntynyt Aunus-laivassa talvisodan alettua evakkomatkalla Narvikiin Petsamosta, jossa äiti oli kirjoilla. Jäämerellä syntyminen oli Reksan ja Suomen selviytymistarinan tärkeä kiinnekohta.

Tunnen toisen tapauksen, jossa poikalapsi syntyi todistettavasti Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, mutta virallisissa papereissa syntymäpaikaksi on edelleen merkitty Juva. Tämä on kaksinkertainen historian väärennös, sillä lapsen syntyessä äitikään ei ollut kirjoilla Juvalla.

Tietojärjestelmät ovat sen verran kehittyneet, että niihin voisi taas merkitä ihmisen syntymänpaikaksi todellisen paikan, jossa hän on syntynyt. Se on sentään ihmiselämän tärkein tapahtuma, vaikka ei vielä parasta aikaa.

Martti Häikiö

Kirjoittaja on Mikkelissä syntynyt helsinkiläinen professori ja historiantutkija.