Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Mikkeli mielessäni

Muutin Mikkeliin vuonna 1975. Hämeestä tulleena myönnän, että alkutotuttelu savolaiseen kulttuuriin ei ollut aivan helppoa. Mutta kun havaitsin, että tämä kaupunki on vastaanottavainen, moni-ilmeinen ja mielenkiintoinen löysin täältä itselleni kotikaupungin.

Koin, että kun luotin Mikkeliin, myös Mikkeli luotti minuun. Pääsin aikaa myöten vaikuttamaan koulu- ja kunnallispoliittisella tasolla. Tunsin, että yhdessä tekeminen on Mikkelin voimavara.

Tänään katson haikeasti näitä muistikuvia. Joskus tunnen, että elän jossain epätodellisessa Mikkelissä. Sanat ja teot eivät kohtaa toisiaan, aika ei ole pysähtynyt mutta tekeminen on jäänyt ajatusten tasolle.

Mikkelin talouslukemat ovat heikot. No, tämä on valtakunnallinen ongelma, mutta Mikkelille aika käy kriisikunnaksi määrittämiseksi kovin vähiin. Luin toivorikkaana vuodenalussa lehdistä, että eri puolueiden päälliköt ovat päässeet yhteissopimukseen talousongelmien kohdalla yhteiseen hiileen puhaltamisesta. Ja mikä on tilanne nyt? Ratkaisemattomia talousongelmia tuntuu olevan enemmän kuin alkuvuodesta. Yhteinen tahto on hyvä, mutta yhteiset päätökset puuttuvat.

Tuntuu jotenkin uskomattomalta, että tähän on tultu.

Valtakunnan ykkösongelma lienee tulevana loppuvuotena energia ja sen hinta. Sama energiaan liittyvä taloudellinen pohdinta hiertää myös Mikkeliä laajasti. Myydäänkö, fuusioidaanko vai tehdäänkö yhtään mitään talouslukujen kaunistamiseksi? Siinä ongelma, jossa asiantuntemus on mielestäni paljon tärkeämpää kuin mielipidekosiskelu.

Mieleeni hiipii aina vain useammin epäily, pystyvätkö kaupungin päättäjät muuhun kuin ajamaan Mikkelin tarkoituksella kriisikunnaksi. Ehkä se voisikin olla kaikkia osapuolia helpottava ratkaisu. Löydetään jatkossa yksi yhteinen syyllinen, valtiovalta ja Mikkeli voi koota viimeinkin yksimielisen rintaman kaupungin tulevaisuuden ratkaisemiseksi.

Aivan omana polkuna kulkee kaupungin puoluepolitiikka. Omaan yhden puolueen jäsenkirjan, tämän puolueen aatetta olen kaupungissa kuntatasolla edustanut.

Nyt en enää tunne tämän puolueen mikkeliläistä kuntapoliittista menettelytapaa. Valtuustoryhmä hajoaa, ei käsittääkseni aatteellisiin erimielisyyksiin vaan kuuluisan henkilökemian takia. Tuntuu jotenkin uskomattomalta, että tähän on tultu. Muistutan vain prosessin alkuunpanijalle vanhan sananlaskun viisauden: joka tuulen kylvää, se myrskyn niittää.

Vietän eläkevuosiani Mikkelissä. Kaupunki on mielessäni jatkuvasti, kerron sen parhaista puolista ystävilleni ympäri Suomea. Toivottavasti minun ei jatkossa tarvitse sulkea suutani ja todeta, että niin se Mikkeli…

Osmo Ukkonen

Kirjoittaja on SDP:n entinen kaupunginvaltuutettu Mikkelistä.