Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Haluaako Mikkeli menestyä?

Olen ollut Mikkelistä poissa kolmisenkymmentä vuotta, usein poikkean torilla matkalla mökille Puumalaan. Minulle Mikkeli näyttäytyy kaupunkina täynnä mahdollisuuksia, siksi hieman ihmettelen Mikkelin nykymenoa.

Kuntakenttä elää historiallista murrosta hyvinvointialueiden aloittaessa vuoden 2023 alusta. Kuntien tulevaisuus on sumuinen muun muassa niiden rahoitusaseman osalta, turha odottaa pelastajaa ulkopuolelta – verotulopohjaa on kasvatettava, toisin sanoen panostettava elinvoimaan.

Jos kunnan olemassaolo ei ole itsestäänselvyys, menestyvässä kunnassa katsotaan yhteiseen suuntaan. Tämä periaate on tullut itselleni tutuksi kasvavassa 10 400 asukkaan kotikunnassani. Menestys perustuu kovalle työlle. Mikkelin haaste on olemassaolon itsestäänselvyys – sitä eivät uhkaa mahdolliset kuntaliitokset.

Mikkelissä toiveet ja paineet kohdistuvat nyt tulevaan kaupunginjohtajaan. Luonnollisesti tarvitaan laajalla osaamisella ja ketteryydellä varustettu johtaja, mutta se ei riitä. Huomion pitää kiinnittyä myös päättäjiin. Uusi kaupunginjohtaja tarvitsee luottamuselinten vankkumattoman tuen – erityisesti puheenjohtajistojen tuen. Valmistelevan ja päättävän organisaation yhteistyön on rakennuttava vahvalle luottamukselle.

Asioiden valmistelun ja päätöksenteon pitää olla avointa ja läpinäkyvää. Päättäjien keskinäinen kiistely julkisuudessa ei kuitenkaan anna luotettavaa kuvaa päätöksenteosta. Miten houkutteleva Mikkeli on investoreille sekä muuttajille, jos päättäjät säännöllisesti ilmaisevat erimielisyytensä.

Kaupungin talouden vakauttaminen on keskeistä. Samalla Mikkelin pitää katsoa tulevaisuuteen valtuustokausien yli. Päättäjien tulisi sitoutua pitkäjänteiseen strategiseen kehittämiseen, jossa kiitokset tulevat usein vasta päättäjäuran jälkeen. Kuntapolitiikka ei myöskään voi olla keppihevonen, jolla ratsastetaan korkeampiin poliittisiin tehtäviin. Mikkelin päättäjissä on paljon potentiaalia ja osaamista, julkinen keskustelu osoittaa sen. Mahdollisuudet Mikkelin menestymiseen ja kasvu-uralle saattamiseen ovat olemassa. Kysymys on vain yhteisen tahtotilan löytymisestä ja sen mukaisista toimenpiteistä. Menestystä Mikkeli!

Mika Ilvesmäki

Kirjoittaja on keskustalainen Muuramen kunnanhallituksen puheenjohtaja ja Suomen kehyskuntaverkoston puheenjohtaja.