Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kyllä lääkäri tietää

Kuopiolainen lääkäri Björn Cederberg kirjoitti erittäin osuvasti liikunnan merkityksestä terveydelle (Savon Sanomat 6.9.).

Maailmassa on viisi kolkkaa, joissa ihmiset elävät terveinä keskimäärin muita pidempään. Ne ovat Sardinia Italiassa, Okinawan saaret Japanissa, Nicoya Costa Riacassa, Loma Linda Kaliforniassa ja Ikaria Kreikassa.

Yhteistä kaikille on ruokavalio, aktiivinen elämäntapa sekä tiivis kanssakäyminen perheen ja ystävien kanssa. Sormus vasemman käden nimettömässä ennustaa pitkää ikää.

Aktiivinen elämäntapa tarkoittaa kohtuullista liikuntaa, joka voi olla puoli tuntia kävelyä päivässä, hyötyliikuntaa sekä venyttelyä ja lihasvoiman ylläpitoa.

Lähes kaikkien tutkimusten mukaan niukka, kasvispitoinen ruokavalio on terveellisin. Se sisältää punaista lihaa ja muita eläinkunnan tuotteita vähän, lähinnä vain mausteena.

Niukka ruokavalio ei tarkoita itsensä nälkiinnyttämistä eikä näännyttämistä vaan sitä, että elimistön rasvaprosentti on pieni ja aineenvaihdunta lievästi alentunut.

Mikä on terveellistä ihmiselle, on sitä myös luonnolle. Kasvihuonekaasupäästöjä syntyy vähän, luonnonvaroja säästyy ja luonnon monimuotoisuus säilyy.

Taito Taskinen

Kirjoittaja on kuopiolainen.