Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Voiko muistin heikkenemistä ennaltaehkäistä?

Muistiviikkoa vietetään 19.–25.9. Joka kolmas yli 65-vuotias kokee muistihäiriöitä. Ikä on merkittävä muistisairauksien riskitekijä, 35 prosentilla yli 85-vuotiaista on muistisairaus. Muita riskitekijöitä ovat diabetes, keski-iän korkea verenpaine ja ylipaino, vähäinen liikunta, tupakointi ja runsas alkoholin käyttö. Masennus, yksinäisyys, pään vammat ja myös heikentynyt kuulo voivat olla yhteydessä muistihäiriöihin ja -sairauksiin.

Kansainvälisesti arvostettu suomalainen Finger-tutkimushanke osoitti ensimmäisenä maailmassa, että elintavoilla voidaan ehkäistä ikääntyneiden muistitoimintojen heikentymistä. Elämäntapaneuvonta ehkäisi muistitoimintojen heikentymistä riskigeenistä huolimatta.

Kahden vuoden seurannassa toimintakyky säilyi, elämän laatu parani ja kroonisia sairauksia kehittyi vähemmän. Muistisairauksista 40 prosenttia liittyy elintapoihin. Seitsemän vuoden seurantojen tulokset ovat valmistumassa. Finger-toimintamalli on jo Essotella osittain käytössä.

Edellä mainittuihin riskitekijöihin voidaan vaikuttaa jo lapsuudesta lähtien. Monipuolinen ravinto ja liikunta, riittävä uni ja muu palautuminen ovat aivoille kullan arvoisia. Aivot eivät kulu käyttämällä, ne kaipaavat päivittäin sosiaalisia kontakteja, pulmatehtäviä, uuden opettelua ja rutiinien rikkomista. Pienillä muutoksilla voimme edistää omaa toimintakykyämme ja pienentää muistisairauksien riskiä.

Professori Miia Kivipellon sanoin, ”tehokkain hoitomuoto on ennaltaehkäisy”. Tähän pyrkii Ei oikoteitä – aivoterveyttä elintavoilla -hanke. Hankkeen tavoitteena on, että yli 65-vuotiailla on riittävästi tietoa aivoterveyden edistämisestä, muistioireiden tunnistamisesta sekä valmiuksia toteuttaa aivoterveellisiä valintoja.

Lisäksi muististaan huolissaan olevien liiallinen huoli muistisairaudesta lievittyy ja heillä on todenmukaista tietoa muistiin vaikuttavista tekijöistä.

Riitta Halonen

Kirjoittaja on Mikkelin seudun Muisti ry:n hankesuunnittelija.