Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hoitoalan lakon uhasta

Muutama päivä sitten mikkeliläinen valtuutettu kirjoitti Länsi-Savoon otsikolla "Hoitajille reilu palkankorotus" mielipiteensä Tehyn ja Superin tehohoitoa koskevasta lakon uhasta. Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä: hoitajille reilu palkankorotus!

Sen sijaan olen järkyttynyt, pettynyt ja tosi surullinen, että kyseinen kirjoittaja sekä Tehy ja Super eivät näytä välittävän siitä, että lakon aikana tehohoidossa olevat potilaat voivat kuolla hoidon laiminlyönnin vuoksi!

Lakko-oikeutta en vastusta, mutta silloin, kun potilaat lakon vuoksi ovat hengenvaarassa, ollaan epäinhimillisestä ja epäeettisestä näkökulmasta todella välinpitämättömiä apua tarvitsevia lähimmäisiä kohtaan.

Tilanteeseen, jossa nyt ollaan, olisi pitänyt puuttua jo ajat sitten. Olisi ollut syytä miettiä muun muassa onko hoitoalan koulutukseen pääsevien valintakriteerit kohdallaan, vastaako koulutus hoito- ja hoivatyössä vaadittavaa tietoa, taitoa ja ennen kaikkea kykyä kohdata potilaat ja yksin toimeentulemattomat vanhukset inhimillisesti, empaattisesti ammatin edellyttämällä tavalla.

Olisi ollut ajat sitten syytä panostaa myös hoito- ja hoivatyön mahdollisiin johtajuusongelmiin ratkaisukeskeisesti. Koska viime aikoina julkisuudessa on jatkuvasti tuotu esille hoito- ja hoivatyön haasteellista puolta, ei liene ihme, etteivät nuoret tai aikuiset hakeudu ongelmia pullollaan olevaan hoito- ja hoivatyöhön. Pelottaa joutua lähes heitteille, jos tehohoitoa tarvitsisin vaikkapa juuri lakon aikana.

Titta Jumppanen

Kirjoittaja on mikkeliläinen eläkeikäinen sairaanhoitaja, erikoissairaanhoitaja ja sairaanhoidon opettaja.