Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hyvä metsänhoito on ilmastotyötä

Metsät luovat moninaista hyvinvointia taloudellisesti ja henkisesti omistajalleen sekä koko maakunnalle. Metsillä on myös iso merkitys globaalien haasteiden ratkaisuun. Eteläsavolaiset metsät sitovat ilmakehän yhteistä hiiltä.

Metsäkeskustelu pyörii talouden sijaan yhä enemmän ilmasto- ja biodiversiteettikysymysten ympärillä. Uskon, että metsänomistaja voi kokea olonsa tässä keskustelussa ulkopuoliseksi. Yksilön päätäntävalta omaisuuteensa on koetuksella. Vastuullinen metsätalouden harjoittaminen ja puunkäyttö ovat ilmastotekoja. Tiedostamattamme, se on ollut sitä koko nykyaikaisen metsänhoidon historian ajan. Talousmetsän ansaintalogiikka on perustunut pitkälti yhteen päämäärään: arvokkaan tukkipuun kasvattamiseen.

Tukkipuu on ilmastokestävän talousmetsänhoidon huipentuma. Se on rahallisesti arvokkainta, ja jalostettuna puutuotteena se sitoo hiiltä pitkäaikaisesti eli toimii hiilivarastona. Oikein ajoitetut metsänhoidon toimet nopeuttavat tukkipuun kasvua ja edesauttavat tulevan hiilivaraston syntyä.

Metsänkasvatuksen ja tukkipuun jalostuksen yhteydessä syntyy sivuvirtoja, jotka hyödynnetään selluteollisuudessa ja energian tuotannossa. Kaikilla puupohjaisilla tuotteilla korvataan fossiilisia raaka-aineita, millä on merkittävä positiivinen ilmastohyöty. Hyvä metsänhoito on siis hyvää ilmastotyötä. Onkin huolestuttavaa seurata metsänhoidon määrien kehitystä. Kuluvana vuonna valtion tukemia nuoren metsän hoidon töitä on tehty Etelä-Savossa jopa neljännes viime vuotta vähemmän.

Etelä-Savo on Suomen metsäisin maakunta. Metsien merkitys on suuri alueen taloudelle ja muille arvoille. Metsien keskeinen rooli on tunnistettu maakunnan ilmastotyössä. Etelä-Savon alueellinen metsäohjelma sekä valmisteilla oleva maakunnan ilmastotiekartta kannustavat metsänomistajia ilmastotyöhön. Samalla metsänomistajat pääsevät hyötymään hyvän metsänhoidon tuotoksista myös itse.

Tuomas Kähö

Kirjoittaja on Suomen metsäkeskuksen itäisen palvelualueen elinkeinopäällikkö Mikkelistä.