Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vala velvoittaa aina

Valan vannominen on vakava ja juhlallinen hetki. Siinä vannoja lupaa tehdä kaikkensa palvelevansa asian eteen. Sotilaat, lääkärit, hoitajat, ministerit, kuninkaat ja kuningattaret vannovat virkaan astuessaan valansa.

Nyt Englannissa 96-vuotias kuningatar Elisabet II on kuollut ja uusi hallitsija Charles III on valan vannottuaan astunut valtaan, joka tarkoittaa palvelua ympäri vuorokauden ja työviikon, kuten hänen äitinsä teki.

Seitsemänkymmenen vuoden tinkimättömällä työnteolla hän saavutti koko maailman kunnioituksen, nyt koko maailma osallistuu Englannin suruun ja suruaikaan. Muistoksi Elisabet jätti mahtavan esimerkin ja esikuvan. Tehkää perässä, ylpistelemättä!

Nyt kuitenkin toivoisin kahden tahon syventyvän antamansa valan velvotteisiin ja miettimään asennettaan uudestaan. Valan vannoneet hoitajat ovat lakkouhkauksissaan jättämässä ilman hoitoa hauraimmat hoidet- tavat, nimittäin tehohoito-osastojen potilaat ja kotihoidon vanhukset, eivätkä ota vastaan suojatyövelvoitetta.

Kysehän on tietysti törkeästä uhkavaatimuksesta ja kiristyksestä, nyt on ylitetty raja, jossa millään ei enää ole mitään väliä, ei edes ihmishengellä, potilaalla joka on täysin riippuvainen hoitajastaan.

Toivottavasti saadaan voimaan laki, joka estää moisen. Mutta hoitajien imagoon tullut särö ei hevillä poistu. Voimmeko jatkossa luottaa hoitajiin ja heidän suhtautumiseensa vannomansa valaan.

Toinen valan velvoitteita väistelevä on valitettavasti pääministeri Sanna Marin. Pääministeri on valtion hierarkiassa huippua, hänellä on operatiivisessa mielessä korkein asema. Odottamat kriisit eivät katso kellon aikaa, ne eivät odota, että pääministeri toipuu juhlakunnostaan, johon hänellä on omien sanojensa ja sankan kannattajajoukon mukaan oikeus.

Vaan kun ei ole, erityisesti ei tässä maailman tilanteessa. Ukraina taistelee olemassaolostaan, on energia kriisi, Nato-prosessi on vielä kesken, mutta meidän Sanna ei muuta kun bilettää! Lomaa voi viettää toisellakin tavalla, ja jos virka ahdistaa liikaa, niin ainahan voi erota, aina löytyy viran velvotteisiin vakavasti suhtautuva korvaaja.

Sanna Marin lupaa ottaa opiksi, mutta ottaako? Aseman tuomat velvoitteet, vallan velvoitteet, hoitotyö potilaiden parhaaksi, juuri siksi virkaan sitoudutaan valalla.

Kuningatar Elisabet ei pettänyt odotuksia, ottakoon Sanna Marin ja hoitajat hänestä esimerkkiä. Ja hyvät ihmiset, muuta meidän ei pidä odottaakaan kuin että toimitaan parhaaksemme. Aina.

Marja-Leena Ranta

Kirjoittaja on mäntyharjulainen.