Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Eurooppalaisesta riippuvuudesta maallikon silmin

Euroopallamme ei juuri nyt mene kovinkaan hyvin. Etenkin sähkömarkkinat ovat sekaisin kuin Jokisen eväät. Eivätkä ne eurooppalaisten kotien riesat sähköön jää. Ennusteetkaan eivät liiemmälti aurinkoisia kelejä lupaile. Pikemminkin synkkiä syyssäitä.

Miksi näin?

Oikea vastaus on tietenkin Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Venäjän vastareaktio Lännen pakotteisiin. Kun otollinen tilaisuus tarjoutui, niin Venäjällä on ilmeisestikin ajateltu, että pistetäänpä Ukrainan ohella myös Länsi polvilleen: siitäs saitte, kun rupesitte isottelemaan!

Maallikon silmissä touhussa on epäilyttävän paljon sotatoimeen viittavia piirteitä. Tämä lienee niin selvää, ettei sitä varten olisi kannattanut kynää teroittaa. Sen sijaan poikkeukselliset olot osoittavat, kuinka tiukassa riippuvuussuhteessa läntisen Euroopan valtiot ovat toisiinsa. Häiriöt eivät jää yhteen valtioon, ne pyykäisevät yli läntisen Euroopan. Yksikään valtio ei jää niistä osattomaksi.

Mielestäni tässä riippuvuudesta on myös Läntisen Euroopan voima. Yksikään valtio ei jää yksin. Voi ottaa aikansa, voi vaikuttaa sille, ettei mitään tapahdu ja että suuri neuvottomuus vallitsee. Tämä ei saa kuitenkaan hämätä. Jossakin vaiheessa sietoraja ylitetään ja Nato-kortti kaivetaan naftaliinistä. Maallikon mielestä tämä on jopa itsestään selvää. Eihän nykyinen tilanne, jossa muut vie ja Eurooppa vikisee, voi jatkua maailman tappiin.

Toivottavasti tätä realiteettia ei sivuuteta olankohautuksella hyökkäystoimien jatkokaavailuissa. Ehkä siellä kannattaisi istua hetkeksi miettimään, mitä tehdä, ettei mopo karkaisi täysin käsistä. Se saattaisi olla Tuntemattoman sotilaan vänrikki Koskelan sanoin "pienimmän riesan tie". Samalla se antaisi hieman uskoa siihen, että ihmiskunta on sittenkin oppinut jotakin vuosisataisesta sapelinkalistelusta.

Jorma Huttunen

Kirjoittaja on mikkeliläinen.