Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Esen myyminen ei pelasta kaupungin taloutta

Kuntalaisille elintärkeän energiayhtiö Esen myyminen, vaikkapa vain osaksi, olisi äärimmäisen tyhmä teko, jolle ei kuntataloudessa vertaista ole. Sen voivat todistaa niiden kuntien asukkaat, jotka ovat energiayhtiönsä myyneet.

Vaikka Esen myynnissä kuinka käyttäisimme konsultteja asiantuntijoina, ei lopputulos energiasta maksaviin kuntalaisiin nähden muutu miksikään, vaan energian hinnat tulevat nousemaan.

Esen myynti auttaisi taloutta vain muutamaksi vuodeksi, koska yksinkertaisesti kaupungin nykyiset vuotuiset tulot eivät riitä vuotuisiin menoihin, vaikka menoja kuinka on koetettu pienentää.

Muutaman vuoden päästä jouduttaisiin myymään Eseä lisää ja lopulta kokonaan. Tämän jälkeen maksaisimme yhä korkeampia sähkön siirron ja kaukolämmön hintoja sijoittajille. Sen jälkeen tulisikin sitten vesilaitoksen myynnin vuoro.

Tavalliselle kuntalaiselle on edullisinta maksaa sähkön siirto- ja kaukolämpöenergia energiana ja kuntaverot veroina, eikä sekoittaa niitä keskenään. Oikein hyvätuloisilla näyttää olevan halu tehdä toisin ja maksattaa ”veroja” välttämättömyyshyödykkeen, veden, lämmön ja sähkön mukana myös köyhemmillä ihmisillä.

Kaupungin talous korjaantuisi auttavasti, kun maksettaisiin kuntaveroa lisää kymmenen miljoonaa euroa vuodessa. Se vastaa noin yhden veroprosentin tuottoa. Keskituloiselle ihmiselle se tekee noin kolme–neljäsataa euroa vuodessa.

Tämän maksan mieluimmin suoraan kuntaverona kuin energiayhtiöjärjestelyssä sähkönsiirron ja kaukolämmön kautta, jolloin se on merkittävästi kalliimpaa. Näin Ese säilyisi kaupungin omistuksessa.

Koko maailmassa elämme nyt epävakaita aikoja ja tulevaisuutta on hyvin vaikea ennustaa. Tämänkään takia ei nyt kannata tehdä tällaisia energiayhtiöratkaisuja.

Ministeriön selvitysmiesten tuloa ei tarvitse pelätä, sillä he ovat kuntatalouden ammattilaisia. Heiltä saa hyvää konsulttiapua talouden tasapainottamiseen ja vielä aivan ilmaiseksi.

Jukka Pöyry

Kirjoittaja on kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu Mikkelistä.