Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Saippuaooppera jatkuu, kunnes se loppuu

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Satu Taavitsainen (sd.) kutsui valtuustoryhmäänsä saippuaoopperaksi, jossa juonitellaan ja puukotetaan selkään. Kun tältä tuntuu, eroaminen ryhmästä ja sen puheenjohtajan paikalta oli varmasti perusteltua.

Nyt Mikkelin valtuustosta löytyy neljä erillistä SDP:n edustajien ryhmää. Lisäksi yksi puolueen listoilta valittu on vaihtanut keskustan ryhmään.

Demareiden hajaannuksen juuret Mikkelissä ulottuvat syvälle menneeseen. Linjaerotkin vaikuttavat, mutta pohjimmiltaan kyse lienee henkilö- ja toimintatapariidoista. Kun kipinöitä on sinkoillut, Taavitsainen on usein ollut osallisena.

Tilanne eskaloitui keväällä. Taavitsainen esitti silloin väitteitä puoluetoverinsa Jarno Strengellin tekemästä rikoksesta. Poliisi ei ole tästä näyttöjä löytänyt. Nyt Taavitsaista epäilläänkin muun muassa törkeästä kunnianloukkauksesta.

Demareiden sisäiset taistelut ovat haitanneet ja kuormittaneet koko kaupungin päätöksentekoa. Erityisen raskaita ne ovat olleet demariryhmälle itselleen ja muille puolueen aktiiveille. Harva on lähtenyt politiikkaan siksi, että voisi käyttää aikaansa tovereiden keskinäisten välien selvittelyyn ja hiekkalaatikkoleikkeihin.

Taavitsainen on saanut vaaleissa suuria äänisaaliita, ja hänellä on pitkään ollut hyvin vahva asema SDP:n ryhmässä. Viime kevään ja kesän kuluessa tukijat ovat kuitenkin huvenneet. Nyt Taavitsainen väläyttelee jopa puolueen vaihtoa.

SDP:n sisäisen tilanteen kannalta Taavitsaisen liike jopa selkeyttänee tilannetta ainakin pidemmällä aikajänteellä. Sekään ei olisi ihme, jos jo pian nähtäisiin valtuutettujen paluuta yhteen, isommaksi ryhmäksi.

Palataan vielä siihen saippuaoopperaan. Moni toivoo, että ruudussa pyörisi jo viimeinen kausi eikä uusia juonenkäänteistä enää ilmaantuisi.

Pelkäänpä, että toive on turha. Mikkelin valtuusto alkaa maanantaina käsittelemään aloitetta Taavitsaisen erottamisesta kaupunginhallituksen puheenjohtajistosta. Siinä tehtävässä kansalta saadut äänet eivät riitä, vaan myös muiden valittujen luottamusta tarvitaan.

Uusia jaksoja tulee varmasti myös Taavitsaisen Strengelliistä esittämiin väitteisiin liittyviin rikostutkintoihin ja mahdollisiin oikeudenkäynteihin liittyen. Ne voivat kestää jopa vuosia.

Keväällä odottavat myös eduskuntavaalit, jotka aina kiristivät tunnelmaa. SDP:ssä Taavitsaisen voi olla vaikea päästä ehdolle, mutta muitakin reittejä on.

Juttua muokattu kello 8.41: Tarkennettu toiseksi viimeistä kappaletta.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.