Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Pakkoruotsin opiskelusta

Hallitus on päättänyt lisätä pakkoruotsin opiskelua yhden viikkotunnin verran yläkoulussa. Tämä on oikein hieno huono päätös. Tutkimuksissa on todettu, että alakoulun kuudennelta luokalta alkanut pakkoruotsi ei ole lisännyt ruotsin kielen osaamista. Joten tästä hallitus on vetänyt johtopäätöksen, että pakkoruotsin opetusta on lisättävä, jotta ruotsin kielen opiskelu tehostuu.

Tämä on oikein hieno väärä johtopäätös asiasta. Tulemme jatkossakin lyömään päätämme seinään, koska pakolla ei ole koskaan saavutettu minkäänlaisia positiivisia oppimistuloksia. Jo historiasta muistamme pakkovenäjän pänttäämisen sortokausilla. Tulokset olivat erittäin laihat eli olemattomat. Lapset ja vanhemmat äänestivät jaloillaan pakkoa vastaan.

Tällä hetkellä tilanne on toinen. Kerta toisensa jälkeen pakkoruotsin otetta kiristetään suomea äidinkielenään puhuvien teinien keskuudessa. Heiltä ei asiasta kysytä mitään. Heidät vain pakotetaan pänttäämään pakkoruotsia. Tämä on mitä suurinta rahan ja ajan haaskausta. Pakkoruotsin lisääminen ei laajenna suomenkielisten teinien kielitaitoa kuten opetusministeri perusteli hanketta. Sen sijaan se saa teinit vihaamaan ruotsin kielen opiskelua entistä enemmän.

Kielipoliittisesti olisi viisainta laajentaa teinien kielitaitoa muihin eurooppalaisiin kieliin päin. Pohjoismaisen yhteistyön kannalta pakkoruotsia ei voi mitenkään perustella. Asiat hoituvat tarvittaessa englannilla, jota kaikki osaavat. Suomi on jo pitkään ollut käytännössä kaksikielinen maa. Ne kielet ovat suomi ja englanti.

Olen jo vuosia opettanut ruotsiakin ammattiopistossa. Tiedän, mistä puhun. On suomen kieltä äidinkielenään puhuvia nuoria kohtaan väärin, että heidät pakotetaan yksipuolisen kielipoliittisen taistelun pelinappuloiksi.

Antti Kivimäki

Kirjoittaja on englannin ja ruotsin kielen tuntiopettaja Pieksämäeltä.